Нови 300 млн. лв. ще бъдат разпределени по равно към чувствителните сектори и към свине и птици

МЗХГ

Средствата идват от националния бюджет – 168,7 млн. лв. и от ЕС

В проекта за актуализиране на националния бюджет е заложено, че Министерството на земеделието ще получи допълнителни 168,7 млн. лв., съобщи днес земеделският министър Иван Иванов на пресконференция. Проектът бе приет на днешното заседание на правителството.

Към тази сума ще бъдат добавени и европейски средства, така че тя ще стане около 300 милиона лева.

Европейските пари идват по линията на кризисния резерв, който за България бе определен на 10,6 милиона евро. Тази сума ще се увеличи с 200% с пари от националния бюджет. Очаква се в средата на този месец Европейската комисия официално да представи промяна в регламента, която ще позволи на страните членки да изразходват 5% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони за 2021 г. и 2022 г.

Новите 300 милиона лева ще бъдат разпределени по равно в две направления. Едното е за преодоляване на последствията от войната в Украйна. Тук бенефициенти ще са чувствителните сектори – овощарство, зеленчукопроизводство, овце и кози, крави и биволи.

Второто направление ще е за хуманно отношение към свине и птици.

„Тези 300 млн. лв. са буквално удвояване на Ковид-помощта“, отбеляза Иван Иванов.

Той обобщи, че през 2022 г. допълнително ще бъдат отпуснати 450 млн. лв. в сектор Земеделие, което е сума от Ковид-помощта и от очакваните 300 млн. лв.

След месец юни ще започне прием за новите 300 млн., каза още министърът.

Leave a Comment