Да направиш за 5 часа и половина вкусно сирене
Французинът Бил Огълторп майстори продукта по своя технология в самия Лондон
Бил Огълторп – французин, който е изкарал обучителни курсове за приготвяне на млечни продукти в Швейцария, днес прави вкусно сирене в Лондон. И то само за 5 часа и половина. Продуктът е сред най-търсените в Лондон, а майсторът непрекъснато експериментира с вкусовете му. Сиренето е твърдо пресовано, подобно на бри. На визитната картичка на Огълторп пише „градски сиренар“ – професия, измислена сякаш само за французина, разказва радио „Дарик“.
В интервю Бил разказва, че прави прочутото си сирене два пъти в седмицата. В тези дни той се събужда в 4 часа сутринта. В 4.30 часа напуска дома си и отпрашва към кравеферма в Кент. В 5 часа е при животните и събира току-що издоеното, още топло, мляко. След това се връща в Лондон и в 7.30 започва да подготвя сиренето. В 13 часа то е напълно готово.
Относно технологията Огълторп разкрива, че извлича естествените
качества на млякото. „Колкото па-малко се намесвам, толкова по-добре. Не пастьоризирам, а използвам ферментирало мляко“, дава жокери за направата лондонският майстор. Той признава, че преди да започне да продава сиренето, е експериментирал една година. За да получи добрия резултат, е променял процесите и използвал интуицията си. Според майстора сиренар, възможностите за направа на качествен млечен продукт са безкрайни.
Работилницата на Бил е оборудвана с меден котел, газова печка и обикновено швейцарско оборудване.