Дянков отмарял в двореца „Кричим“ като правнук на Фердинанд

Дворецът Кричим

Дворецът е затворен за туристи

Бившият финансов министър Симеон Дянков имал любимо място за отмора и то е дворецът „Кричим„, разказа ТВ7. Той пристигал със семейството си в имението на Фердинанд всеки уикенд, твърдят жителите на Куртово Конаре, които често срещали финансиста на държавата с децата му, докато се разхождали без охрана.

Дянков ремонтирал и декорирал по свой вкус бившата царска резиденция, в която цар Борис скъсал искането на нацистите за предаване на българските евреи.

На 11 юли 2012 г. на закрито заседание на кабинета „Борисов” собствеността над имота, за който Симеон Сакскобургготски  и сестра му Мария Луиза продължават да водят дела, е прехвърлена от Национална служба за охрана към Министерството на финансите. От бюджета на министерството са похарчени 300 000 лева за ремонтите на „Кричим“. Парите са вложени в ремонт на покрива, мазилка, пребоядисване на стените, подмяна на дограмата, претапициране на мебелите, подмяна на тапети, пердета, абажури.

Дворецът „Кричим” е изящен образец на световната архитектура, който не отстъпва като историческа ценност и очарование на дворците Шон Брюн в Австрия или Версай в Франция. Но докато тези страни се стремят да запазят максимално автентичния облик на комплексите си и ги отварят за туристи, кричимският царски дворец стои затворен за хората.

На 11 юли 2012 г. на закрито заседание на кабинета „Борисов” собствеността на имота е прехвърлена от Национална служба за охрана към Министерството на финансите, оглавявано по това време от Симеон Дянков. От тогава до деня, в който правителството на Бойко Борисов подава оставка, всеки уикенд първият финансист в държавата и семейството му прекарват в двореца, разказват хората от село Куртово Конаре, на чиято територия е комплекса.

Дворецът „Кричим” е бил построен от Цар Фердинанд и разширен от сина му Борис. По времето на комунизма бившето ловно стопанство е национализирано и се е използвало за резиденция на Тодор Живков. Тук са настанявани най-важните гости от чужбина – Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро.

 

Leave a Comment