Православната църква на Румъния поиска от духовниците да се молят за дъжд

„Боже, дай ни дъжд!“. Стотици миряни и свещеници се събраха при ожъната нива за молитва

ДРАГАНЕЩИ-ВЛАШКА, Румъния

Снимка на Ройтерс

Снимка на Ройтерс

Юлия Колеаса, 81-годишна жена, която разчита на малкия си парцел за храна, пропътува 15 км в жестока жега до манастир в Южна Румъния в неделя, за да се присъедини към служба, молеща се за дъжд.

Температурите скочиха над 40 по Целзий в страната миналата седмица и сушата остави стотици румънски села с ограничена вода. Посевите са унищожени в страната, която е износител на зърно.

Православната църква в Румъния поиска от духовници да извършват традиционни молитви за дъжд, съобщи Ройтерс. В манастира Пантократор в южния румънски окръг Гюргево Кулеаса се присъединиха около 100 души в молитвата.

Юлия каза, че времето никога не е било толкова лошо.

„Не съм виждала такава суша досега“, каза тя.

„Имаме деца, имаме добитък. Мъчим се да насадим домати в градината, а те изсъхват и няма какво да ядем. Дай, Боже, дъжд, не ни изоставяй.“

Повече от 40% от 20-милионното население на Румъния живее в провинцията и много от тях разчитат на селско стопанство за препитание на малки парцели земя. Страната има огромни инвестиционни нужди в инфраструктура, включително пътища, течаща вода и напояване.

Румънската метеорологична агенция издаде температурни предупреждения, като добави, че ще последват проливни бури, въпреки които температурите ще останат необичайно високи. Водните нива на река Дунав бяха три пъти по-ниски от обичайните.

„Периодът на суша е доста жесток не само за това място, но и за цялата страна“, каза отец Юстиниан, един от няколкото свещеници, които държаха службата в Пантократор. Свещениците се помолиха в поле с ожънато жито срещу манастира, а наблизо съхнеха нива със слънчоглед и царевица.

Изпепеляващата жега е част от глобален модел на повишаване на температурите, приписван от учените на човешката дейност. Папа Франциск по-рано този месец призова световните лидери да се вслушат във „викове на мъка на хората“ на Земята, предизвикани от изменението на климата, екстремното време и загубата на биоразнообразие.

Leave a Comment