Опозициите в Пловдив и в Парламента в атака

В Народното събрание се гласува на второ четене актуализацията на бюджета, а града на тепетата – заем за пътни ремонти
протест

Народното събрание пак работи под обсада

Остри критики срещу правителството отправиха депутатите на ГЕРБ и партийният лидер Бойко Борисов в Народното събрание, където се обсъжда на второ четене актуалицията на бюджета и тегленето на 1 млрд. лв. кредит. В същото време част от пловдивската опозиция в Общинския съвет категорично се противопостави за заема от 30 млн. лв., който кметът Иван Тотев иска да изтегли, за да ремонтира четири важни пътни артерии. Забележителното е, че в Парламента ГЕРБ играе опоциция и напада, а в Пловдив е на власт и се отбранява.

В Парламента се карат за приходите

Повече от два часа тече дебатът в Народното събрание за пректобюджета на страната. „Вие вкарахте държавата в криза с предсрочните избори, оправяйте си бакиите“, обърна се към крилото на БСП и ДПС Бойко Борисов. „Ако не можете да си съберете приходите, подайте оставка. Има кой да ги събере“, предложи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев пък му отвърна, че не може да приеме съвет от хора, които са направили три бюджета, два от които грешни. Сергей Станишев заяви, че приходите от двата основни данъка, особено по акцизите, намаляват в сравнение с 2012 г. А според прогнозните данни на НАП и Агенция „Митници“ се очертава бюджетна дупка от дупка от 1 млрд. лв., която правителството намалява при актуализацията до 500 млн. лв.

Петър Кънев от БСП обвини шефа на Агенция „Митници4, че вместо да си подаде оставка, е излязъл в дълби бончинки. А това е довело до изключително ниски приходи от едва 23 млн. лв. от акциз. Това изказване изправи веднага пред микрофона Красимир Велчев от ГЕРБ, която информира, че генерал Танов е в болница и са му направени три операции. „Бъдете хора и идете да го видите“, предложи той на депутатите от левицата. Според Цветан Цветанов приходите в бюджета са малко заради липсата на координация между институциите.

В Пловдив спорят за разходите
Дани Каназирева

Дани Каназирева пак е несъгласна

Общинските съветници от „Обединение за Пловдив“ обявиха, че няма да подкрепят на сесията проектодоговора за заем от 30 млн. лв.. Поредният заем ще доведе до огромна задлъжнялост и повишаване на местните данъци, такси и наеми,  считат съветниците от Съюз за Пловдив, НИЕ и НДСВ, които членуват в групата.

Заемът бе поискан от кмета Иван Тотев (ГЕРБ), за да се изпълнят четири важни пътни ремонта. Те са за цялостно обновяване и разширяване на павираната част на „Коматевско шосе“, за реконструкция на бул.“ Шести септември“ от „Адата“ до бул. „Цариградско шосе“, основен ремонт на бул. „Руски“ от Централна гара до бул. „Шести септември“ и основен ремонт на бул. „Северен“ от „Адата“ до „Карловско шосе“.

Според опозицията заемът е икономически  необоснован, неефективен и твърде съмнителен, целта е да се похарчат милионите и да се вземат комисионни. Председателят на „Обединение за Пловдив“ Дани Каназирева смята, че кметът обрича Пловдив на финансов колапс, тласка пловдивчани към обедняване и слага край на публични инвестиции след 2014 г.  Каназирева напомни, че освен облигационния заем в размер на 50 млн. лева, по който до този момент е погасена само главницата, данъкоплатците ще бъдат принудени да изплащат 30 млн. лева на Европейската банка за възстановяване и развитие, 6 млн. лева по фонд ФЛАГ, 12 млн. лева по Джесика. С лихвите четирите кредита надхвърлят 100 млн. лева. Това задължение носи сто процентов риск за финансовата стабилност на община Пловдив, чийто бюджет от няколко години е замръзнал на една точка – около 200 млн. лева, предупрежди Каназирева.

Според кмета Иван Тотев годишният размер на плащанията по заема няма да надвишават 15% от средногодишния размер на собствените приходи на общината и общата изравнителна субсидия през последните 3 години. Срокът за усвояване на кредита е шестмесечен, а срокът на изплащане – 13 години с 3-годишен гратисен период по главницата.

Маржът на лихвата ще е в размер на 2,65% годишно над шестмесечния EUROBOR. Погасителният план е в 20 равни шестмесечни вноски след изтичането на 3-годишния гратисен период.

ОБЩОТО

Общото в София и в Пловдив не е само темата на спора – исканите кредити от властта. Не е само в разгорещените дебати. Но и в това, че след като те преминат, ще бъдат гласувани текстовете, които управляващите са предложили и то без да имат и най-малка корекция.

РАЗЛИКАТА

Напълно реално е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на актуализацията на бюджета. За местната власт в Пловдив липсва подобна възможност.

Пред Народното събрание в София отново има протестиращи – както предиобед, така и вечерта. В последните седмици освен за оставката на правителството, те се обявиха и против промяната на годишния бюджет.

В Пловдив протестите започват от площада пред общината, но не са срещу управлението на Иван Тотев, а срещу управлението на коалицията БСП и ДПС.

 

Leave a Comment