Ловец на чига остана без лодка

чига

Така изглежда чигата

Рибар от Козлодуй с моторна лодка в Дунав е засечен от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) с уловена чига. Есетровата риба е забранена за улов, а при риболовеца са открити 10 екземпляра с общо тегло 6.190 кг, включително и маломерни риби. Те са освободени от мрежите и върнати в реката. Той има разрешително за стопански риболов, но след засечката от ИАРА обмислят дали да не му го отнемат.

На лицето с инициали В.С. са съставени актове за улов на забранен вид риба и за улов на маломерна риба. От нарушителя са иззети 100 метра рибарска мрежа и рибарска лодка с двигател. 

Заповед на министъра на земеделието и храните от 1 януари 2012 г. въведе 4 годишна забрана за извършването на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби от вида руска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени. Със заповедта се забранява и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби.

1 Comment

  1. емил каза:

    Не е само той.Специално за чигата около с.Горни Цибър се водят битки за улов на чига.Там местните рибари направиха пари от незаконен улов на чига и други естрови риби.Мисля че ИАРА трябва да прилага по силен контрол въобще за улов на есетрова риба по р.Дунав.

Leave a Comment