460 кубика дървесина са получили домакинствата от пострадалите села в Карловско

От агроведомството са готови да подпомогнат с техника извозването и нарязването на дървесината

Вагоно-ремонтен завод КарловоКъм 9 ноември 92 домакинства от пострадалите села в Карловско са получили общо 460 кубика дървесина, съобщи пред депутатите от земеделската комисия заместник министър Валентин Чамбов. Става дума за дърва, добити от дървета изтръгнати и отнесени от водната стихия. След приключване на разчистването в региона на засегнатите села по думите му са били събрани около 1500 куб. метра дървесина. На домакинствата са били раздадени по 5 куб. метра дървесина.

В същото време земеделският министър Явор Гечев опроверга публикации в публичните средства за информация, че тази дървесина е извозена извън селата , и се продава по 50 лева за кубик. „Заповедта с която се разпорежда получената на място дървесина да се предоставя на кметовете, и тя да се използва само за разпределение на пострадалите хора по тяхно усмотрение не е отменяна. Никога не е ставало дума за допълнителни плащания по някакъв начин“, заяви пред депутатите министър Гечев.

По думите му заради сигнали за случаи на кражби на дървесина е била подсилена охраната, като той обеща проверка на получена информация, за това, че е възможно кметовете на засегнатите села да са организирали вид платена услуга за извозване и нарязване на дървесината.

„Ако  местните власти поискат,  сме готови да им помогнем  с техника и хора за нарязването и извозването на дървесината“, добави още той. Гечев допълни, че от земеделското министерство се готвят допълнителни мерки за засегнатите села, но отказа да даде по-конкретна информация по тях  с мотива, че те все още се разработват. Очаква се тези мерки да бъдат обявени през следващата седмица.

Leave a Comment