Явор Гечев одобрява „духа на предложенията“ на депутатите за промени в Стратегическия план

След сформиране на Комитета за наблюдение забележките на парламентарната комисия по земеделие към плана ще бъдат внесени и разгледани, обяви на заседанието снощи служебният аграрен министър

Народно събрание, НССлужебният земеделски министър Явор Гечев заяви, че приветства предложенията на депутати от Комисията по земеделието в парламента за промени в Стратегическия план. Той изрази позитивното си отношение на заседанието на комисията снощи, в което първа точка от дневния ред бе блиц контрол на министъра. Явор Гечев се яви с четиримата си заместници, както и с директори и съветници.

Десислава Танева зададе първа въпроса си. „Имате ли визия Стратегическият план да бъде изменен по отношение на бюджетирането по еко схемите в Първи стълб и по отношение на нашите корекции, които предложихме, така че през Кампания 2023 г. да се заяви актуално бюджетиране и да се получи справедлив баланс за отделните сектори“, попита Танева.

Явор Гечев отговори, че в министерството приветстват становището на комисията  по земеделие, включително и политическата отговорност в него. „Оценяваме насоките и предложенията, които са дадени. Заявили сме желание да работим за промени в плана. Вече сме в процедура за правене на нова методика с технологични карти.

Гечев посочи, че, за да се промени Стратегическият план (СП), трябва да се формира Комитет по наблюдение, чието създаване вече е стартирано с министерска заповед. Необходимо е да се създаде и Управляващ орган на СП.

Вашите предложения са разпределени за разглеждане. Аз лично одобрявам духа на предложенията. Не мога да изразя становище по самите суми, защото трябва да се съобразим с редица регламенти. Не можем просто да променим сумите. А това трябва да стане с нова методика, с обсъждане в сектора. След сформиране на мониторингов комитет вашите предложение ще бъдат входирани за разглеждане. Ние също намираме редица аномалии в някои от сумите и тръгваме с нова методика и обосновка,„, заяви Явор Гечев.

Изглежда земеделският министър не бе добре подготвен за следващия въпрос: „Кой ще е Управляващия орган (УО)?“, зададен отново от Десислава Танева.

Първоначално той отговори, че това ще са двете дирекции – за директни плащания и за развитие на селските райони. Междувременно Гечев вметна, че заради Стратегическия план би следвало да се преструктурира администрацията, но пък няма време за това, тъй като има достатъчно други неща да се свършат.

Когато Десислава Танева възкликна, че е новина УО да са двете дирекции, Явор Гечев допълни: „УО ще е част от МЗм и в него ще участват съответните ресорни дирекции. Има детайли и нюанси в нещата, защото знаете, че ВОМР подходът е по-различен. До края на седмицата ще има по-изчистени решения за създаването на УО. Не че УО е ново административно звено. Досега имаше УО само на ПРСР, но сега всичко е накуп, в него влизат редица от дирекциите – ще има структура, базирана на дирекциите.“

Leave a Comment