Проф. Вучков: Примадони кудкудякат, Мая мълчи само когато е на зъболекар

Критикът предложи да се създаде партия на професорите, а начело на държавата да застане ген. Стоян Тонев от ВМА

Цветистият проф. Юлиян Вучков експлоадира днес в „Отечествен фронт“ на Карбовски. Критикът бе в

проф. Юлиан Вучков

Проф. Юлиан Вучков бе неудържим както винаги

кондиция и за краткото време, през което бе в студиото, успя да направи убийствени характеристики на хората във властта, като периферно размаза и опозицията. Освен това обясни на зрителите какъв е изходът за страната. Карбовски успя да зададе два-три въпроса, а останалите му опити бяха анулирани решително с предупреждението „Не ме прекъсвай!“ на професора.

Юлиян Вучков първо леко загря с медиите: „Голям страх друса нашите медии, а?“ И не пропусна да припомни, че преди години шефката на Нова телевизия Силва Зурлева го свалила от екран заради оплакване на Георги Първанов. После си пое дъх и  остро зави към темата за протестите. Професорът обясни, че не ходи на протести, но ги подкрепя абсолютно и е за неотложната оставка на правителството, най-късно до октомври. По четири причини, каза Вучков. Първата  е, че БСП и ДПС са турцизирали България. (Аз обичам българските турци, те са ми приятели, искаха ми автографи. Но ги е страх и гласуват за ДПС, вметна той.)  Вучков се възмути от назначаването на толкова много областни управители от ДПС в страната.

„Това правителство не е нито експертно, нито политически зряло“, каза втората причина театралният критик, писател, водещ и много други неща. За културния министър Петър Стоянович, проф. Вучков обяви, че трябва веднага да си подаде оставката заради изказването му за Вапцаров. Външният министър Вигенин бе определен като „абсолютно несериозен човек“, щом като е подал ръка на Македония. Социалният министър Хасан Адемов въобще не бил за този пост, тъй като неговата партия подкрепяла плоския данък. Здравният министър Таня Андреева била посредствена жена, която уволнявала далеч по-кадърни от нея управители на болници.

Мая Манолова често бе в устата на професора. На нея отдели специално внимание, като я охарактеризира, че когато говори, слуша само себе си. Кудкудякала непрекъснато и мълчала само когато е на зъболекар.

Лютви Местан бе сравнен с примадона в махленски театър. А за Сергей Станишев професорът заяви, че не е никакъв политик. „Какъв политик може да е един историк, който е защитил дипломна работа на тема „Ролята на униформите в управлението на държавата?“, зачуди се Вучков.

Пламен Орешарски пък нямал никакви качества на премиер, защото бил вързан в езика като Симеон Сакскобургготски.

Последната причина за оставката на правителството, която изброи професорът, бяха протестите.

Опозицията в лицето на Миглена Кунева бе отстранена само с две думи – „стара чанта“, Реформаторският блок – с „“книжни хора, които са далече от живия живот“. „Бойко също ме смайва. Доскоро декламираше по всички телевизии, че изборите трябва да са веднага. А сега казва – месец май“, възмути се бащински Юлиян Вучков.

В края на монолога проф. Вучков представи виждането си за изхода от политическата криза. Първо – правителството веднага подава оставка. Второ – избира се служебно правителство, което да управлява страната до края на следващата година. Новият кабинет обаче не се назначава от Росен Плевнелиев (който е обвързан с Иво Прокопиев), а се излъчва на кръгла маса съставена от синдикати, представители на 4-те партии в Парламента, председатели на творчески съюзи и ректорите на големи университети, и хора от средите на протестиращите.

Избори трябва да има чак в края на 2014 г., за да може през това време да се създаде и утвърди нова партия. В нея ще участват професори, утвърдени имена, културни хора, експерти. Проф. Вучков каза, че няма да участва в тази нова партия, но ще бъде неин съветник.

Според него бъдещ премиер може да е ген. Стоян Тонев – шеф на Военномедицинска академия, а членове на кабинета да са кардиологът Младен Григоров, чл. кор. Ваньо Митев, Стоян Денчев, бившият шеф на Консерваторията Георги Костов.

Изборите задължително трябва да са мажоритарни и то на два етапа, че да се отсеят най-добрите. „Защото какво е това! 24 години депутатите влизат в Парламента без състезание!“

Накрая Карбовски успя да насочи разговора към неангажиращата тема за „Мис България“. Професорът каза, че не се вълнува от такива конкурси, но не се отказа да направи коментар за днешните млади момичета. „Много леки момичета има по телевизиите, само за пари мислят. Те са тръгнали още от малки по линията на цицоренето. Как може! Жената е крехко цвете, не е багер“, ядоса се на моделките проф. Вучков.

Leave a Comment