Депутатите одобриха единодушно проекта фермерите да не плащат данък за субсидиите

консултант в земеделиетоЗаконопроектът за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, който предлага субсидиите за земеделските производители, получени от двата европейски фонда, да не се облагат, бе единодушно одобрен тази вечер от депутатите в Комисията по земеделието, храните и горите.

Иван Христанов – един от вносителите на проекта, каза, че преди да бъде написано предложението, е извършено проучване на прилагането на данъчното законодателство към земеделците в страните от ЕС. Само 4-5 държави са с просто законодателство за данъчни облекчения. Останалите използват комплекс от мерки в полза на фермерите, обясни той.

По думите на Христанов, законопроектът е само първа стъпка към създаване на цялостна система, която да да е в помощ на земеделските производители.

Народният представител поясни, че чрез този законопроект ще се промени Законът за данъците върху доходите на физическите лица, а също така и Законът за корпоративното подоходно облагане.

Както фирмите, така и физическите лица, ангажирани със земеделска дейност и регистрирани като земеделски производител, ще могат да ползват данъчно облекчение като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лева. Двата фонда са Европейският фонд за гарантиране на земеделието и Европейският фонд за развитие на селските райони.

Иван Христанов посочи, че промените в двата закона ще помогнат най-вече на младите, дребните и средните фермери, които са най-бързо изчезващите, особено в поредицата от кризи, които се случиха в последните години.

Той благодари на всички депутати от аграрната комисия, които не просто са подкрепили идеята, но и са работили активно в експертните проучвания, съпътстващи писането на законопроекта.

 

Leave a Comment