Как недостигът на лук качи цената му до 23 лева във Филипините
Това е повече от цената на месото и от дневната минимална заплата в страната от Югоизточна Азия.
Въпреки че цените се понижиха през последните седмици, лукът все още е лукс за много потребители, казва Ризалда Маунес, която управлява пицария в централния град Себу.
„Преди купувахме три до четири килограма лук на ден. Сега купуваме половин килограм, което е всичко, което можем да си позволим“, каза г-жа Маунес пред Би Би Си.
Това идва след като инфлацията достигна нов 14-годишен връх в тропическата страна миналия месец.
Президентът Фердинанд Маркос-младши, който е и министър на земеделието, нарече растящите цени на храните „извънредна ситуация“. По-рано този месец г-н Маркос одобри вноса на червен и жълт лук в опит да увеличи предлагането.
„Още през август Министерството на земеделието прогнозира потенциален недостиг на кореноплодни растения. Няколко месеца по-късно Филипините бяха ударени от две мощни бури, които причиниха значителни щети на реколтата“, казва Никълъс Мапа, старши икономист в ING Bank. „Също така видяхме рязко нарастване на търсенето, тъй като икономиката се възстановява рязко“, каза още той.
Пържени зеленчуци, месо и морски дарове обикновено се сервират със сос от лук и оцет.
Лукът беше толкова търсен, че през април Лика Биори избра да носи букет от лукови глави на сватбата си в град Илоило.
„Попитах младоженеца си дали можем да използваме лук вместо цветя, тъй като след сватбата цветята увяхват и в крайна сметка ще бъдат изхвърлени“, каза г-жа Биори пред местен вестник. „Така че защо не лук? Това е практично и може да се използва и след сватбата“, пошегува се тя.
Други са имали проблеми с контрабандния внос на лук в страната.
По-рано този месец 10 членове на екипажа на Philippine Airlines бяха разследвани за опит за контрабанда на близо 40 кг лук и плодове в багажни чанти.
По-късно митническите служители казаха, че няма да бъдат повдигнати обвинения, но предупредиха пътуващите да не носят продукти без разрешителни.
Г-н Мапа вярва, че цената на лука може да се стабилизира, тъй като правителството внася по-големи количества.
„Моментът обаче може да е неудачен, тъй като съвпада със сезона на прибиране на реколтата от февруари за местно произведен лук“, казва той. „Цените може действително да паднат драстично, след като нашата реколта и вносът излязат на пазара почти едновременно.“