Вносните домати вече са с 0,25 лв. по-скъпи от българските
Цените на млечните продукти поеха съвсем леко надолу
През седмицата цената на едро на вносните домати се повиши с 10,3% и достигна 3,43 лв. за килограм. В същото време българските оранжерийни домати поевтиняха с 2,2% до 3,18 лв., което създаде пазарна аномалия. През зимата себестойността на оранжерийните зеленчуци произведени у нас е значително по-висока от тази на стоката, която идва от топлия юг.
Оранжерийните краставици – родни и внесени, продължиха да поскъпват с почти еднакъв процент – малко над 6 на сто, и цените им достигнаха съответно 3,96 и 3,31 лв./кг. по данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).
С най-голям ценови спад през седмицата са зелето и ябълките.
Едровата цена на зелето се понижи от 0,92 до 0,80 лв. за килограм, което е -13%. Ябълките паднаха със 7 на сто до 1,33 лв./кг.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,73 на сто до 2,331 пункта.
Кравето сирене поевтинява с 0,4 на сто и се търгува по 11,30 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ поевтинява с 0,8 на сто и се продава по 18,19 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,3 на сто и се търгува по 2,93 лева.
Олиото се качва с 2 стотинки до 4,19 лева за литър.
Пилешкото месо поскъпва с 1,5 на сто до 6,10 лева за килограм. Захарта се вдига с 0,8 на сто и се продава по 2,55 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ се търгува без промяна – по 1,39 лева за килограм.
Оризът поскъпва с 1,7 на сто и струва на едро по 2,93 лева за килограм.