Днес е Месопустна задушница

задушница, свещ, църкваДнес е Месопустна задушница. Първото за годината почитане на мъртвите се нарича така, защото от понеделник, тези, които имат намерение да спазват Великденските пости, премахват от дневното си меню месото и рибата.

Днес във всички епархии се отслужват общи помени, посещават се гробищата, прелива се вино и вода, раздава се храна за възпоменаване на мъртвите.

В неделя, 19 февруари, трапезата е основно с местни ястия – пече се кокошка или свинско месо, прави се баница със сирене и яйца. Този ден е точно 8 седмици преди Великден.

Постите са важни за духовното и физическо пречистване. Според Библията, преди Моисей да получи 10-те Божи заповеди, е постил 40 денонощия. Светците, които Църквата тачи, са получили откровения след аскетични пости.

Следващата неделя, 26 февруари, Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни. На този ден на трапезата са в изобилие млечните храни, които след това в продължение на 7 седмици, не бива да се консумират. След Неделя сиропустна започват същинските Велики пости.

Според църковния канон, в постите има шест степени на строгост: (яде се) всичко, освен месо (Месни заговезни); вкусване на риба; гореща храна с растително масло; гореща храна без мазнина; студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина); пълно въздържане от храна.

Риба се разрешава в два дни от Великденските пости – на Благовещение и на Цветница (Връбница).

 

Leave a Comment