Днес на „Агра“ – конференция за биоземеделие, синдикати, форум за агроиновации

А в близост до палата 6 тече активен избор на фиданки, изложени на открито от разсадници

А в близост до палата 6 тече активен избор на фиданки, изложени на открито от разсадници

24 февруари предлага изключително богата делова програма, съпътстваща изложението Агра 2023 в Международния панаир Пловдив.

Още в 9:30 часа в зала „България“ в Конгресния център ще бъде открита национална конференция за биологичното производство в неговото вграждане в новия програмен период. Старт на форума ще бъде даден от Стоилко Апостолов от фондация Биоселена, зам.-министъра на земеделието Георги Събев и председателя на новата Българска асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова. Веднага след приветствията ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Марияна Иванова ще връчи традиционната награда „Биофактор“

В първия панел акцентите ще са върху Националния план за развитие на биопроизводството до 2030 г., проблеми при контрола на биологичните оператори, а също и злоупотреби с биологична продукция.

Вторият панел на конференцията започва от 13:30 ч. Той ще се фокусира от подпомагането към биофермерите по Първи и Втори стълб. Финалът на конференцията е в 16:30 часа.

От 10:00 до 13:00 часа в зала „Струма“ в конгресния център на панаира ще се проведе форума „Работната сила в сектор „Земеделие“ и нейната квалификация в зеления и цифров преход. Организатор е Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ.

Проблемът с работната ръка в земеделието ще бъде представен от Българска асоциация за кръгова икономика и биотехнологии (БАКИБ), ФНСЗ, АЗПБ и КНСБ – ИССИО.

От 12:00 до 18:00 часа в зала „Пловдив“ в Конгресния център ще се състои форумът „Фермата: Агроиновации и тенденции“. Организатори са сп. Enterprise и НАЗ.

И тук ще бъде представен Стратегическия план от експерт на аграрното министерство. Очаква се евродепутатът Атидже Алиева-Вели да разясни възможностите за сертифициране поглъщането на въглерод в почвите.

По-късно председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, заедно с други участници в проекта AgroDigiRise ще представят целите и начина, по който ще се реализира проекта.

Около 16:30 часа представител на МЗм ще информира за подпомагането насочено към стопанствата по Плана за възстановяване и устойчивост, тогава, когато бъдат отворени възможностите за него.

От 13:00 до 16:00 часа в зала 1 на палата 6 ще бъде разгледана темата „Преживното животновъдство – проблеми и перспективи“. Организатор е Селскостопанска академия. Сред акцентите са технологични и икономически модели в говедовъдството; Интензификация на репродуктивния процес в овцевъдството; Актуален статус и перспективи за автохтонните породи.

 

 

Leave a Comment