Турция отмени забраната за износ на домати

албански домати - Родопи-95Турция премахна от днес забраната за износ на домати, въведена от 2 март, предаде БТА, цитирайки турската частна телевизия НТВ. Причината е в протеста на турските производители на зеленчуци, заради който имаше блокирани магистрали. С решение, публикувано в турския държавен вестник, от днес забраната за износ на домати е отменена.

Забраната заплашваше да предизвика дефицит и в България и да повиши значително цената на червения зеленчук. У нас в момента много малко оранжерии се отопляват заради липсата на държавна подкрепа, а в тях сега се берат единствено краставици. Българското производство на домати е заложено така, че първата реколта да се изнесе около 10 април.

Причина за въведеното на 2 март ограничение за експорта на домати до 14 април бе рязко увеличение на цените им в страната и последиците от катастрофалното земетресение, засегнало 11 провинции. Това наложило да се вземат мерки за „гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените“.

 

 

Leave a Comment