МЗм създава дигитална карта на българските традиционни продукти и обичаи

През новия период местните инициативни групи ще се увеличат от 64 на 107, съобщи зам.-министър Георги Събев в Монтана

GS4Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти, обичаи и забележителности, като Местните инициативни групи (МИГ) ще имат ключова роля в процеса. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на дискусионен форум в Монтана вчера, посветен на ролята на МИГ в запазването на традициите в селските райони.

„Обичаи като нестинарството в Странджа например привличат много посетители в един от най-слабо заселените региони на страната. България е изключително богата на традиции и разнообразие и трябва да съумеем да свързваме забележителностите и преживяванията в селските райони, за да има допълнителен поминък в тези региони“ допълни заместник-министър Събев.

Дискусията се проведе в рамките на четвъртото изложение за местни продукти на българските МИГ, което продължава и днес в Монтана. „През следващия програмен период 2023-2027 г. подходът ЛИДЕР ще обхване близо 220 общини от общо 265 на територията на цялата страна“. Това съобщи аграрният заместник-министър на земеделието при откриването на традиционното изложение за местни продукти в областния град. То се организира от Министерството на земеделието и има за цел да популяризира и да предостави възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони да представят своята продукция пред широката общественост.

Георги Събев поясни, че през периода на прилагане на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, подходът ЛИДЕР ще има много по-широко присъствие и покритие, отколкото сега. И допълни, че ще има 107 МИГ като до този момент те са били 64. „Редица малки и средни производители по-рядко успяват да се класират, когато се отварят приеми по мерките от ПРСР. Точно затова този подход е в пряка помощ на местните общности“, подчерта заместник-министърът.

„Това изложение е първото в цяла Западна България и четвърто по ред в страната. От миналата годна до сега сме организирали такива събития още в Бургас, Ямбол и Русе, които също се  радваха на голям интерес“, отбеляза Събев.

Leave a Comment