Според ИнтелиАгро ситуацията при зърнопроизводителите не е толкова трагична

Николай Вълканов Архивна снимка на Агро Пловдив

Николай Вълканов
Архивна снимка на Агро Пловдив

„По изчисления на ИнтелиАгро себестойността на тон пшеница, дори при високите цени на азотните торове, отива към 400-420 лева на тон, а при слънчогледа е малко над 800 лева. Цените на вътрешния пазар бяха доста по-високи от тези.“ Това каза Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро пред националното радио тази сутрин. Разговорът с него бе по повод протеста на зърнопроизводителите, който започна вчера и ще продължи три дни. Днес представители на бранша имат среща с президента Румен Радев, след която ще бъде решено дали протестът да спре или да продължи според първоначалните планове.

Вълканов не смята, че ситуацията при зърнопроизводството е толкова трагична, тъй като немалка част от реколтата е била продадена на по-високи цени още миналата година. „Да, в момента пазарът е такъв, че голяма част от цените отиват към себестойност, но това не означава, че производителите ще продадат на загуба цялото си производство“, каза икономистът.
Той цитира данни от Агенция „Митници“, според които в последните две тримесечия на 2022 г. (юли-декември) украинският слънчоглед е влизал у нас на 600 долара/тон. „Това не са дъмпингови, а са доста високи пазарни цени“, каза Вълканов. „Въпросът е защо българските производители не са продавали на тези цени миналата година“, попита той.
Управителят на ИнтелиАгро потвърди припомненото от студиото миналогодишно объркване на пазара заради намерението на държавата да изкупи зърно за държавния резерв, като фактор за проблемите на вътрешния пазар преди година. Тогава имаше негласно ограничение на износа. Това, според Вълканов, е причина за влошаване на имиджа на страната ни като непредвидим доставчик на световните пазари.
До момента отпуснатата помощ по линия на ЕС е над 16 млн. евро. „Не знам дали тази сума би могло да бъде увеличена. Не съм сигурен, че тези сметки са напълно адекватни. Ясно е, че с всеки изминал ден на забавени продажби, изкупните цени ще намаляват. Това не означава, че като теглим чертата на цялата година и на всички продажби, ще има някакви колосални загуби,“ заяви Николай Вълканов.
Преди него заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков каза, че България ще поиска от ЕК компенсациите за българските зърнопроизводители да се увеличат на 50 милиона евро.

Leave a Comment