МЗм отговаря на въпроси: При палене на стърнища земеделецът не се глобавя само в 3 случая

Министерството на земеделието публикува подробни отговори на въпроси, поставени от фермерите, по време на националната информационна кампания за Стратегическия план.

Кампанията се проведе в периода 6-16 февруари с цел да бъдат изяснени промените при директните плащания в новия програмен период.

Това е първи набор от въпроси и отговори, който ще се допълва периодично до излизане на ръководство за законоустановените изисквания за управление, както и наръчниците за прилагане на ДЗЕС и на директните плащания.

Вижте всички публикувани отговори тук:

https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/ministerstvoto-na-zemedelieto-publikuva-prva-seriy/

пожар, палене на стърнище, огънПървият въпрос е свързан със санкциите за земеделските стопани при палене на стърнища. В някои случаи пожарите са извършени от трети лица – умишлено или по непредпазливост. Глобата обаче се плаща несправедливо от земеделеца. Защо е така?

Отговорът на земеделсското министерство обяснява, че има само три сценария, при които фермерът не се санкционира при запалени стърнища.

Те са следните:

– когато изгарянето е извършено по фитосанитарни причини и е доказано с документ, издаден от БАБХ, след предварително уведомление на ДФЗ

– когато орган за пожарна и аварийна безопасност е установил и документирал, че източникът на пожара е извън заявения за подпомагане парцел или е възникнал от действието на природно явление (мълния или топлинно самозапалване);

– когато в административно или съдебно производство е установен извършител на палежа – трето лице.

Пострадалият в резултат на мълния или друго форсмажорно, или извънредно обстоятелство земеделски стопанин е задължен да уведоми ДФЗ и да представи валидни доказателства. Пострадалият от умишлено действие на трето лице земеделски стопанин има право да отправи тъжба (жалба) до районния прокурор по място на палежа за установяване и реализиране на наказателна отговорност .

В противен случай на ползвателя на земеделска земя, на която е извършено изгаряне на стърнища и растителни остатъци, се налага административна глоба в размер от 1500 до 6000 лева.

Leave a Comment