ЕС е увеличил износа си на пшеница с 32 млн. тона

Земеделците избират да отглеждат култури с по-ниски нужди от азотно подхравнане и от поливна вода
Ориз

Засушаването ще намалява площите с водолюбиви култури като ориза

Последният краткосрочен прогнозен доклад на ЕС показва, че намаляващата енергийна инфлация може да донесе известно облекчение по отношение на цените на суровините. Торовете, особено базираните на азот, може да станат по-достъпни и достъпни в сравнение с 2022 г. Като се има предвид това, цените на торовете и енергията все още са два пъти по-високи, отколкото в началото на 2020 г. Земеделските производители започнаха да се адаптират към тази нова ситуация, като избират все повече култури с по-ниска нужда от торове и се очаква употребата на минерални торове да бъде под дългосрочната средна стойност и през предстоящия сезон.

Инфлацията на храните остава значителна, като средните цени на храните в ЕС са с 19,5% по-високи през февруари 2023 г., отколкото през февруари 2022 г. Очаква се потребителите да купуват по-основни, по-евтини хранителни продукти и да променят предпочитанията си между различните видове храни, например да консумират повече птиче и по-малко говеждо месо .

Производството на зехтин в ЕС през 2022/2023 г. е намаляло с почти 40% на годишна база заради климата, което е довело до по-високи цени. В някои случаи, в допълнение към по-ниските доставки, качеството също може да бъде засегнато. Такъв е например случаят с портокаловата реколта в ЕС през 2022/2023 г.

Освен времето и свързаните с разходите производствени ограничения, болестите по животните добавят допълнителна несигурност към перспективите на животновъдството в ЕС. Секторът на птицевъдството претърпя огнища на птичи грип, докато секторът на свинското месо беше засегнат от африканската чума по свинете. Това води до намален износ на тези продукти от ЕС.

Полски култури

Горещото и сухо време повлия на производството на зърнени култури в ЕС през 2022/2023 г., по-специално на царевицата с добив, който спадна с 25%. Увеличаващият се внос от Украйна помага на регионите на ЕС, засегнати от сушата, да задоволят вътрешното си потребление, по-голямата част от което се поема от търсенето на фуражи. ЕС продължава да увеличава износа си на пшеница (+9,4%, 32 милиона тона), за да отговори на глобалното търсене.

Общото производство на зърнени култури в ЕС през 2023/24 г. може да достигне 288,4 милиона тона (+8,6% на годишна база), при нормални метеорологични условия. Очакваното намаляване на производството на месо в ЕС се очаква да намали употребата на зърнени култури за фураж, докато употребата на храна се очаква леко да се увеличи.

Производството на маслодайни семена в ЕС през 2023/24 г. може да се увеличи със 7% на годишна база, за да достигне нов рекорд от 33,6 милиона тона. Площта със захарно цвекло в ЕС през 2023 г. се прогнозира да спадне с 3% под средната стойност за 5 години до 1,455 милиона хектара, но се очаква добивите да бъдат в съответствие с дългосрочната средна стойност, което ще доведе до производство на захарно цвекло от около 111 милиона тона.

Специализирани култури

За разлика от производството на зехтин, производството на вино в ЕС се увеличава и износът от ЕС ще остане стабилен, с 3 % над средното за 5 години.

Очаква се почти половината от производството на ябълки да бъде насочено към преработка. Това е резултат от по-голямата наличност на по-нискокачествени ябълки, неподходящи за прясна консумация, ниските им цени, по-малките възможности за износ и високите енергийни разходи за съхранение. Потреблението на пресни ябълки може да намалее (но по-малко, отколкото при някои други видове плодове), докато потреблението на преработени ябълки ще се увеличи благодарение на по-голямата наличност на продукти и решенията на потребителите да купуват преработени продукти вместо пресни на по-висока цена.

Мляко и млечни продукти

Производството на мляко в ЕС остана доста стабилно през 2022 г., макар и с по-ниско съдържание на млечни мазнини и млечни протеини и следователно намалена наличност на преработка. Горещото и сухо време повлия отрицателно на качеството и наличността на тревата и фуражните култури, докара и стрес на млечните крави. През 2023 г. намаляващата цена на суровото мляко в ЕС вероятно ще спомогне за ускоряване на клането, тъй като разходите за фураж и други суровини може да останат високи. Като цяло млекодайното стадо в ЕС може да се свие с 1%, а общото производство на мляко с 0,2%. От положителна страна износът на сирене от ЕС може да нарасне с 2%, воден от възстановяване на търсенето в Китай и стабилно търсене в Обединеното кралство и САЩ.

Месни продукти

Производството на говеждо месо в ЕС е намаляло през 2022 г. с 2,4% и се очаква да намалее допълнително през 2023 г. с 1,6%. Очаква се потреблението на говеждо месо в ЕС на глава от населението да следва дългосрочна тенденция на спад и може да остане малко под 10 кг през 2023 г. (-1,7%), също и защото говеждото е по-скъпо в сравнение с други видове месо.

По същия начин производството на свинско месо в ЕС е намаляло средно с 5,6%. Поради ограниченото предлагане вътрешното потребление в ЕС е намаляло с 2,8% през 2022 г., средно на 31,8 kg на глава от населението. Това ще намалее допълнително през 2023 г. с 5,5%.

Потреблението на птиче месо в ЕС може да нарасне с 2,5%, а вносът в ЕС се очаква да нарасне със 7% през 2023 г., за да покрие този ръст на търсенето.

Leave a Comment