Инфлацията в еврозоната падна до 6,9% през март

френски фермерски пазар в МонпелиеИнфлацията в 20-те страни, които използват евровалутата, се забави до най-ниското си ниво от една година, тъй като цените на енергията спаднаха, но разходите за храна все още се покачват, поддържайки натиска върху Европейската централна банка да повиши допълнително лихвените проценти.

Потребителските цени в еврозоната скочиха с 6,9% през март 2023 г. спрямо година по-рано, което е спад от 8,5% през февруари, според данни, публикувани в петък от статистическата агенция на ЕС Евростат.

Инфлацията в еврозоната намалява, след като достигна своя връх от 10,6% през октомври, а последната цифра е малко под това, което повечето икономисти очакваха. Това отразява значителни спадове в някои от по-големите икономики на континента като Испания и Нидерландия, където инфлацията спадна наполовина през март.

Икономистите погледнаха отвъд основните числа, за да се съсредоточат върху така наречената базова инфлация, която се увеличи до рекордните 5,7% от 5,6% предходния месец. Базисната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията, може да даде по-добра представа за това дали инфлацията се вкоренява в икономиката в дългосрочен план.

„Потенциалът основната инфлация да остане по-стабилна от очакваното ще бъде основната причина ЕЦБ да продължи да се повишава лихвата в близко бъдеще“, каза старши икономистът на ING Bank за еврозоната Бърт Колийн.

 

Leave a Comment