Испания: Фермери и политици влязоха в битка за водата

Нов воден план на правителството  застрашава поминъка в югоизточните плодородни области Мурсия, Алмерия и Аликанте, където се трудят 100 хиляди души

Водата е новото бойно поле на Испания. Никъде това не е по-очевидно, отколкото в спора за воден път от 322 км. В продължение на четири десетилетия водата се отклонява от най-дългата река в Испания, Тежу, чрез поредица от акведукти и тунели, към река Сегура на югоизток, което позволява екстензивното отглеждане на плодове и зеленчуци.

Но план на испанското правителство за увеличаване на потока в Тежу, който осигурява вода за малки и големи градове в Западна Испания и части от Португалия, включително Мадрид и Лисабон, ще ограничи сериозно количеството, което се влива в Сегура, разказва Политико.

Неприятната реакция от страна на фермери и политици в засегнатите райони го превърна в горещ политически въпрос преди местните избори, насрочени за май, и подчертава конкуриращия се натиск върху водните ресурси на Испания, тъй като изменението на климата започва да хапе.

Решението на лявото коалиционно правителство на министър-председателя Педро Санчес да намали потока по протежение на изкуствения канал до Сегура идва в отговор на поредица от решения на национални съдилища, в които се посочва, че водното ниво на Тежу трябва да се увеличи, за да се гарантира, че е в съответствие с Регламенти на ЕС за нивата на речните води. Новият план има за цел да увеличи дебита на реката от 6 кубически метра в секунда до 8,6 кубически метра до 2027 г.

„Разбира се, ако трябва да гарантираме, че има правилното ниво на водата в Тежу, наличното количество, което се прехвърля към по-сухите райони на Испания, вероятно ще става все по-ниско и по-ниско“, каза Тереза ​​Рибера, министър на екологичния преход, пред Политико.

Тя настоява, че този ход надхвърля простото спазване на националните закони и законите на ЕС. „Искаме да предвидим решения за нещо, което вече е реалност“, каза тя. „Имаме по-малко налична вода поради изменението на климата.“

Водите на Тежу ще намалеят с 15% през следващите 20-30 години

Водите на Тежу ще намалеят с 15% през следващите 20-30 години

Резултатът: Повишаване на цените на зеленчуците и плодовете в Европа

Югоизточните провинции Мурсия, Алмерия и Аликанте, които съставляват сърцевината на Испания за плодове и зеленчуци – така наречената „Градината на Европа“ – произвеждат  около 70 процента  от всички зеленчуци и една четвърт от целия износ на плодове, според земеделски асоциации.

„Тук климатът е перфектен за плодове, затова Мурсия и околностите хранят Европа“, каза местният фермер Хуан Гилен, застанал в полето си с лимонови дървета в Арчена, район на Мурсия. Испански и марокански работници берат реколтата от лимони, която ще бъде изнесена за Обединеното кралство

За да компенсира липсата на дъжд, той разчита на вода, отклонена на юг през канала. Зелените равнини и нежните склонове около него биха били „лунен пейзаж“ без нея, казва той.

Тези като Гилен, които искат сегашното водоснабдяване на югоизток да остане непокътнато, посочват икономическите аргументи: Повече от 100 000 работни места разчитат на селското стопанство, което допринася с около 3 милиарда евро за испанската икономика.

Гилен предупреди, че загубата на водоснабдяване ще причини недостиг на храна и ще доведе до скок на цените в страните, които внасят испански плодове и зеленчуци.

През януари фермери от района пътуваха до Мадрид, за да протестират пред министерството на екологичния преход в последен опит да променят мнението на правителството. Не успяха.

„Нашият отговор е: Съжаляваме, но може да се окаже, че ще имате все по-малко вода, идваща от Тежу, поради изменението на климата, а не поради някакво политическо решение“, каза Рибера. „Така че е много по-добре да предвидим този сценарий и да изградим и инвестираме в нови инфраструктури.“

Правителството обяви 1,6 милиарда евро инвестиции в инфраструктура, особено в инсталации за обезсоляване, за да компенсира недостига. Фермерите казват, че обезсолената вода е твърде скъпа и не съдържа хранителните вещества, необходими за отглеждането на културите.

Учени: Нуждаем се от иновативен модел за управление на водата

Едно проучване показа , че водата е втората най-голяма грижа за жителите на Мурсия след безработицата. Около 72 процента от респондентите казаха, че смятат, че намаляването на водния поток ще навреди на техните интереси.

Наблюдатели казват, че борбата с водните пътища е част от по-широк проблем и твърдят, че земеделският модел на Испания, който консумира 80 процента от водните ресурси на страната, трябва да бъде преработен.

„Трябва да разгледаме вида земеделие, което се практикува в средносрочен план, предвид сценариите, пред които сме изправени за голям спад на водните ресурси“, каза Салвадор Санчес, старши изследовател в Испанския национален съвет за научни изследвания. „Селскостопанската дейност се поддържа по начин, който е непропорционален от хидроложка гледна точка.“

Той каза, че река Тежу ще загуби 15 процента от обема си през следващите 20 до 30 години, отразявайки намаляващите нива на валежите, особено в централна и южна Испания.

„Този ​​конфликт трябва да бъде разрешен“, каза той. „Водата е все по-малко, има все по-голям натиск върху наличните доставки и се нуждаем от иновативни стратегии за управление на водата.“

Leave a Comment