Преработвателите на маслодайни семена виждат фалити, ако се забрани вноса от Украйна

В становище организацията предлага при строг контрол и отчетност да се допуска внос към българските производители на масла, които да изнасят 100% от произведената с украински семена продукция

olio-7Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти вижда фалити на на преработвателни фирми заради временни ограничения на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна.

Сдружението на стоява за спешна среща с президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, със земеделския и с икономическия министри.

В становище, изпратено до медиите, председателят Яни Янев подчертава, че българският пазар не е в състояние да осигури необходимия слънчоглед. Последиците от забраната на украинския внос са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал и др.

„При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори поради липса на суровина и невъзможност за планиране в  стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция“, обяснява Янев.

Изпадането в подобна ситуация ще доведе до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление, вследствие на невъзможността на производителите да работят при недостиг на слънчоглед,  и съответно покачване на цените за крайните потребители и до нова инфлация.

От сдружението отиват още по-напред в грогнозите, заявявайки, че вместо да идват насам, украинските маслодайни семена ще бъдат насочени към западно европейските страни, които ще развият преработвателна индустрия и така България ще ги загуби като пазар.

За да се избегне този сценарий, сдружението предлага в рамките на разрешеното транзитно преминаване на слънчоглед за износ да се допуска и преработка при пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти. Сдружението и неговите членове са готови за незабавно участие в работна група с представители на държавната администрация за изработване на правила за това,които да влязат в позицията на страната при преговорите с ЕК за индивидуалните превантивни мерки валидни за България.

От организацията напомнят, че в бранша оперират над 100 малки, средни и големи преработвателни предприятия с над 10 000 души персонал и приходи за 2022 година от над 7 млрд. лева. Фирмите са инвестирали стотици милиони лева в преработвателния капацитет на страната и вследствие на това България сега е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС.

Вътрешното производство на слънчогледови преработени продукти осем пъти превишава вътрешното потребление, посочват от сдружението, като акцентират на силния си експорт.

Leave a Comment