ООН е готова да помогне на ЕС да пренасочи излишъка от украинско зърно

Нуждите на продоволствената организация WFP са големи и тя може да помогне в логистиката с преместване на големи количества до нуждаещите се страни.

склад за зърноСветовната продоволствена програма на ООН (WFP) е „готова“ да помогне на ЕС да изчисти пренасищането с украинско зърно, нарушаващо пазарите в Източна Европа, и да го достави на страни, които се нуждаят най-много от него, заяви пред Политико Мартин Фрик, директор на глобалните офиси на WFP в Брюксел и Берлин.

Служители от Европейската комисия се срещнаха с представители на пет източноевропейски страни в неделя, за да обсъдят предложения за справяне с огромния приток на украинско зърно и други хранителни продукти, след като четири от тях – Полша, Унгария, Словакия и България – наложиха забрани за внос.

Инвазията на Русия в Украйна и блокадата на нейните черноморски пристанища остави украинския износ на зърно блокиран в страната, повишавайки световните цени и тласкайки страните от Глобалния юг, разчитащи на украинско зърно, към глад. ЕС бързо премахна митата и създаде транзитни коридори през Източна Европа. В резултат на това вносът на зърно в тези страни рязко се повиши и предизвика гнева на фермерите.

„Изпращането на зърно до някои от най-бедните хора в света е от решаващо значение в тази глобална хранителна криза. Транспортирахме зърно от Украйна през Черно море и сме готови да работим с Европейската комисия и държавите-членки, за да намерим решения“, каза Фрик в коментари по имейл.

„Нуждите на WFP са значителни и ние имаме опита да се справим със сложната логистика при преместването на големи количества до нуждаещи се страни“, каза той.

Коментарите на Фрик идват преди срещата на Съвета по земеделие и рибарство във вторник, на която пет държави, водени от Словакия, ще внесат предложение за украинско зърно, което да бъде закупувано от ЕС в сътрудничество с WFP и транспортирано до „третите страни, които първоначално получаваха тези пратки от Украйна и разчитаха на тях.

Клубът на петимата – България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния – сметна за „недостатъчно“ по-ранно предложение на ЕС, което предлага налагането на “ превантивни мерки “ на четири продукта.

WFP вече доставя хранителни продукти, изнесени от Украйна по Черноморската инициатива за зърно, сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, която позволява ограничени доставки. Съдбата на сделката сега виси на косъм, след като Русия каза, че вече няма да гарантира безопасното преминаване на кораби след 18 май. Руският външен министър Сергей Лавров трябва да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк тази седмица за важни разговори дали сделката може да бъде спасена.

Leave a Comment