Първият Демо Център на АгроХъб.БГ бе открит днес в ИЗК „Марица“ в Пловдив

Авторът на инициативата Светлана Боянова каза на фермерите: „Ние искаме да бъдем „вашите хора“
Лентата, държава от проф. Даниела Ганева и доц. Иванка Тринговска, бе срязана от Светлана Боянова и проф. Мартин Банов

Лентата, държава от проф. Даниела Ганева и доц. Иванка Тринговска, бе срязана от Светлана Боянова и проф. Мартин Банов

„Днес празнуваме, че обединени и заедно откриваме първия национален Демо Център за дигитални решения в земеделието на европейския хъб АгроХъб.БГ. С директора на ИЗК „Марица“ проф. Даниела Ганева още като се видяхме, разбрахме, че нещата ще се случат.“

Светлана Боянова

Светлана Боянова

С тези думи Светлана Боянова – инициатор и създател на проекта AgroDigiRisе, спечелил финансиране от ЕК, приветства днес приятели, партньори и гости на откриването на първия Демо Център на АгроХъб.БГ в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

Тя представи някои от 14-те партньори в изпълнение на 3-годишния проект – ОНДО Солюшън, Бивайн, ТехноЛогика и се обърна към гостите фермери: „В крайна сметка искаме вие да спечелите от тези технологии.“ В проекта участват още Аграрния университет в Пловдив, Тракия икономическа зона, Центърът за системна биология и биотехнология, Националната асоциация на зърнопроизводителите и други. Община Пловдив е асоцииран партньор.

Светлана Боянова поясни, че общият брой на демо центровете ще бъде 16. Те ще бъдат както в научни и учебни заведения, така и в земеделски стопанства. В тях пред стопаните ще бъдат демонстрирани нови технологии, които ще могат да се тестват.

Агрохъбът ще предоставя на земеделците достъп до финансиране, до преработватели и търговци. „Искаме да обхванем цялата верига на доставки, да включим и животновъдите. Искаме да бъдем „вашите хора“, обърна се към фермерите тя.

Гости и партньори

Гости и партньори

Директорът на ИЗК „Марица“ проф. Даниела Ганева поздрави като домакин всички, пристигнали за откриване на първия демо център. Тя посочи, че ИЗК се развива като иновативен център с международно значение, който ще покаже на всеки фермер, който прояви интерес, високопродуктивни технологии, прецизно и дигитално земеделие. Когато приложат съвременните инструменти и знания, производителите ще намалят разходите на ръчен труд и в същото време ще увеличат добивите и приходите.

Проф. даниела Ганева (вляво) и доц. Иванка Тринговска

Проф. даниела Ганева (вляво) и доц. Иванка Тринговска

Демо центърът в ИЗК е отворен за всички, които желаят да тестват напълно безплатно новите технологии, каза проф. Ганева. И увери земеделците, че винаги ще има кой да ги посрещне и да им покаже инвестираните иновации и апаратура първо в оранжерия, а после и на полето.

Доц. Иванка Тринговска от института допълни, че 50-годишна оранжерия на ИЗК е била преобразена от ОНДО за няколко месеца, превръщайки се във високотехнологично съоръжение с инсталирани сензори, баркодове на растенията, хратителен възел, който може да се управлява през телефона. „Ние сме тук и ще работим за вас“, каза доц. Тринговска на земеделците, уважили събитието.

Проф. Банов

Проф. Банов

Гост на събитието бе и председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов. Той каза, че разчита на „лудите млади4 да направят това, което другите считат, че е невъзможно. Проф. Банов похвали ИЗК като един от водещите институти в академията и констатира, че земеделската наука не е загубила значение и все повече доказва, че има нужда от нея.

Екипът, работил за проекта AgroDigiRisе

Екипът, работил за проекта AgroDigiRisе

Leave a Comment