За първи път Фестивал на Ягодата в Кричим

ягодиЗа празника на 13 май са поканени президентът и вицепрезидентът. Ути Бъчваров мисли каква рецепта с ягоди да демонстрира

За първи път община Кричим в партньорство с Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) огранизира Фестивал на Ягодата. Той ще се проведе на 13 май (събота) и в него ще се включат десетки производители на ароматния плод от региона, съобщи председателят на асоциацията Божидар Петков.

В центъра на Кричим ще бъдат разположени десетки щандове с плодове, посадъчен материал и всичко свързано с ягодите.

Ути Бъчваров ще разбърка в огромен тиган, направен от локомотив, 130 кг ягоди, а накрая всички ще опитат какво се е получило. На празника на ягодата са поканени президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, защото нали и в гатанката е казано: „Мънично, червеничко и царя от пътя отбива“.

Божидар Петков

Божидар Петков

„Точно сега ягодите на открито раждат най-обилно и затова май месец е най-подходящ за празника. След това ще отпразнуваме и другият най-вкусен плод – малините, по традиция в град Лозница“, каза председателят.

В община Кричим ягодите заемат 1050 декара и се отглеждат от 85 производители, съобщи още Божидар Петков.

Той допълни, че благодарение на 3-годишните усилия на БАМ-Я за ягоди и малини, които се отглеждат в оранжерии, стопаните могат да получат обвързано подпомагане като оранжерийни култури в новия програмен период. Това дава по-големи възможности, в това число и за целогодишно отглеждане на културите. Председателят уточни, че за да може да дадат няколко реколти, плодовете трябва да са в отопляеми оранжерии, да се отглеждат при по-различни технологии и да са от ремонтантни сортове.

Прочети още: Една семейна ферма и няколко идеи за възход от града на ягодите Кричим

Leave a Comment