Любимата на българските пчелари Мария Габриел е предложена за премиер

Мария ГабриелМария Габриел е предложението за „млад, красив и владеещ много чужди езици“ премиер от страна на ГЕРБ-СДС. Името на българския еврокомисар бе съобщено днес от парламентарната трибуна от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Мария Габриел е еврокомисар с ресори иновации, научни изследвания, култура и младеж.

„Изпълняваме конституционните срокове. Тъй като е действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г7 на срещата, има юридически процедури, по които тя трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер“, каза Борисов.

Преди да стане еврокомисар с цял мандат Мария Габриел бе за две години еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“. На 8 март 2019 г. именно като еврокомисар по цифровизацията тя доведе в София тогавашния земеделски комисар Фил Хоган, за да участва в конференцията „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“.

Като евродепутат до 2017 г. тя подкрепяше по много начини българските пчелари в европарламента и като председател на създадената от нея Работна група по пчеларство.

През 2017 г. стартира национална кампания „Медена закуска“ с посещения на пчелари в училищата, където те разказваха за ползите към природата от пчелите и за здравето от меда и пчелните продукти.

Габриел положи изключителни старания да помогне на пчеларския сектор да се обедини в една организация, но за съжаление не успя.

Като евродепутат настояваше пчеларите да получават субсидии по агроекологичните мерки. По нейно искане бе променена директива, така че да бъде забрането отглеждането на ГМО растения в близост до пчелините.

Leave a Comment