Фермерите кандидатстват по Плана за възстановяване и устойчивост по най-опростен начин

Предложенията се одобряват и договорират с ДФ „Земеделие“ до септември, изпълняват се до 2025 г.

Светлана БояноваНа 5 май приключи срокът за обществено обсъждане на насоките по процедурите, касаещи земеделските стопани, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Именно по ПВУ фермерите могат да участват в първата за годината възможност за инвестиции.

„Аз ви приканвам да се включите, защото това е най-скорошното, което предстои. По ПВУ могат да се правят инвестиции, включително и в цифрови технологии“, каза Светлана Боянова при старта на първия демо център на АгроХъб.БГ в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. 

Светлана Боянова, създател на агрохъба и председател на Института за агростратегии и иновации, обърна внимание на два вида инвестиции в ПВУ.

Първата е за модернизация и цифрова трансформация в стопанствата. Втората е в управление на водите за напояване.

Светлана Боянова обясни, че фермерите няма да кандидатства с проекти, защото по плана правилното наименование е „предложения за изпълнение на инвестиции“.

За разлика от кандидатстването по мерки от ПРСР, тук вече няма бизнес планове и не се изискват оферти. „Всичко е максимално облекчено. Само описвате какъв ви е проектът по най-простия начин. Защото идеята е най-бързо да предложенията да бъдат обработени от фонда и да се сключат договорите. Това трябва да стане до септември тази година. Изпълнението трябва да приключи 2025 г.“

В растениевъдството може да видите какво от гледна точка на цифровите технология ще бъде допуснато като възможност за подкрепа. Тук например влизат прецизно торене, сеитба, растителна защита, използването на дронове и друга техника. При оранжериите това е свързано с електронно управление на производството. Тук могат да се включват автоматизирани системи за подготовка на продукцията за продажба, измиване, сортиране, охлаждане и други. Автоматизираното складиране също може да бъде допустимо“, обясни експертът.

Боянова посочи, че строително-монтажни работи (СМР) не са допустими с изключение на създаването на фотоволтаични централи.

За животновъдството е допустимо кандидатстването за всякакви системи за наблюдение, за микроклимат, GPS и дронове и така нататък. Това, което е интересно е, че може да има и системи, които са за събиране, обработка и анализ на данните. Това е много ключово оттук насетне“, предрече Боянова.

Създаване на енергия от възобновяеми източници, третиране на растителни и животински отпадъци също ще бъдат допустими по Плана за възстановяване.

Минималния размер по тези проекти е 30 000 лв. без ДДС, а максималният е 1 милион лева.

„Тук жените кандидати получават допълнителни 5 точки и затова очаквам да се включат доста жени. Предложенията на фермери до 50 г. също се толерират. Финансовото състояние на кандидата е важно и по-точно оперативната печалба за последните три завършени години. Биопроизводителите ще имат допълнителни точки. Секторите плодове и зеленчуци, животни, етеричномаслени и медицински култури ще получат 20 точки така, както е предвидено. Тук има един последен критерий, който се казва екологични инвестиции. Той ще бъде свързан с изграждане на мощности, доставка на машини, оборудване, инсталации за оползотворяване на отпадъците от земеделското производство … изобщо третирането на растителни и животински отпадъци. Тук има възможност за една еко схема, която се казва Зелено торене и насърчаване на зеленото торене. Нещата могат да бъдат комбинирани“, поясни Светлана Боянова.

Другият фонд е за инвестиции, свързани с напояване.

Аз не съм оптимист за кандидатстването за напояване, защото документите, които се изискват, ще забавят много подаването на предложения. Тук визирам – екологична оценка, оценка на въздействие върху околната среда от РИОСВ, становища от басейновите дирекции по отношение на състоянието на водните тела и други. Възможно е някои вече да си е приготвил проекта и да чакат момента за инвестиране.

Минимумът за инвестиране е 30 000 лв., а максимумът е 1 160 000 лв. Размерът на субсидията е 50%.  Тук могат да се включат проекти, които са свързани с автоматизиране на процеса на напояване, с намаляване на загубите на вода и други“, информира професионалният консултант.

 

Leave a Comment