Само една от 5 марки овче сирене е 100% от овче мляко

сиренеБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверка по отношение на изнесената информация от „Сдружение за качествена и безопасна храна“ за установени отклонения в четири марки овче сирене, предлагани на българския пазар. Днес по-рано от сдружението представиха резултати от акредитирана международна лаборатория, която е анализирала 5 марки сирене, което е направено според етикета изцяло от овче мляко.

Един литър от суровото овче мляко е три пъти по-скъп от суровото краве мляко, което е добавено при производството на „овче сирене“. Това означава, че мандрите, които продават смесеното сирене под името „овче“, получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.

БАБХ съобщава, че се е свързала със сдружението и очаква да получи информация за производителите на сирената.

БАБХ ще извърши проверки в млекопреработвателните предприятия по отношение на вложените суровини, вкл. пробовземане.

В случай, че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите.

Законът за храните предвижда санкция за нарушителите в размер на 2-4 хил. лева, при първо нарушение, посочват от агенцията.

 

 

Leave a Comment