Обявиха състава на кабинета на акад. Денков

Предизвестено земеделски министър ще е Кирил Вътев
Снимка на Евроком

Снимка на Евроком

В специално изявление номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел обявиха, че са готови с проектокабинета начело с акад. Денков. Те съобщиха още, че е договорено конституционно мнозинство.

Николай Денков съобщи, че в 11.00 ч. в понеделник на президента Румен Радев ще бъде върната папката с изпълнен мандат за редовен кабинет.

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това“, посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

Акад. Денков каза, че промените, които трябва да се извършват изискват конституционна реформа, за която са необходими 160 гласа.

Мария Габриел благодари на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и на ДПС, че са поставили интересите на гражданите над партийните и прочете обща декларация изготвена с акад. Денков, която цели защитаване правата на администрацията.

„Благодаря за търпението, благодаря на всички български граждани. Благодаря на акад. Денков освен за търпението и за диалога, искам да благодаря на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната. Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти, ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата“, каза Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава.“

КАБИНЕТЪТ ДЕНКОВ:
Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца;Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;

Асен Василев – министър на финансите и вицепремиер по европейските фондове;

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи;

Тодор Тагарев – министър на отбраната;

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите;

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката;

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните;

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;

Кръстю Кръстев – министър на културата;

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията;

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа;

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика;

Атанас Славов – министър на правосъдието;

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията;

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването;

Зарица Димкова – министър на туризма;

Александър Йоловски – министър на електронното управление;

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

 

Leave a Comment