Забраната за внос от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица остава до 15 септември

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява в списъка да се добавят олио, сухо мляко и пчелен мед

Илия ПродановЗабраната за внос от Украйна към България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица остава до 15 септември 2023 г. Решението е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз снощи. Това съобщи тази сутрин пред БНТ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Асоциацията ще настоява в списъка със забранения селскостопански внос от Украйна да влязат още олиото – рафинирано и нерафинирано, сухото мляко и пчелния мед. Това искане ще бъде представено пред новия земеделски министър Кирил Вътев при първата му среща с НАЗ.

Председателят посочи, че НАЗ забелязва огромен ръст на вноса на нерафинирано олио от Украйна. Това замразява търсенето на български слънчоглед, който се изкупува предимно на вътрешния пазар от предприятията за преработка.

Илия Проданов счита, че страната ни и основно Европейският съюз, поставят на първо място геополитическите цели, а интересите на европейските земеделци стоят по-назад, поради което фермерите остават незащитени. „Притеснява ни, че тук не играе пазарната логика, а политиката. Нашите апели към Европейската комисия са да защити едно екологично производство, което защитава европейски изисквания и е оцеляло в годините назад. Действията, които предприема Европа не са изцяло в тази насока“, каза Илия Проданов като даде пример с олиото. Ако ЕК е искала да защити фермерите, заедно с ограничението за внос на слънчоглед, трябваше да въведе същото и за олиото. И това е елементарна логика.

Председателят съобщи, че по данни на НАЗ в складовете на зърнопроизводителите залежава около 1 милион тона слънчоглед и още 1,5 до 2 милиона тона пшеница.

Миналогодишната реколта слънчоглед се търгува на изключително ниски цени – 630-650 лева за тон. При пшеницата международните цени, които виждаме в момента, са около 350-360 лева за тон за новата реколта, посочи Проданов. „Това е перфектната буря за българското производство в момента“, каза той и предупреди, че вече могат да се очакват масови фалити, тъй като новата реколта е произведена при по-висока себестойност заради повишените цени на консумативите.

България  е изгубила традиционни пазари, на които търгуваше пшеницата. Те са в Европа и в Африка. Тези пазари вече са заети от продукция от Украйна. Това се отнася и за Румъния и Полша, допълни председателят на НАЗ.

 

Leave a Comment