Кирил Вътев: Ако спре вносът, до 2 седмици оставаме без плодове и зеленчуци, до 3 месеца – без месо и млечни

Земеделският министър иска да ангажира търговските представители на България по света, за да имаме информация къде се провеждат търгове за зърно
Кирил Вътев посети Втория земеделски форум в Сандански на 10 юни

Кирил Вътев посети Втория земеделски форум в Сандански на 10 юни

„Ако в момента спрат всички канали за внос в България, за около две седмици ще приключи наличието на плодове и зеленчуците, за около три месеца месото и млякото и оставаме само на зърнени храни. В България има свръхпроизводство на зърно, но то трябва да има и своята реализация“. 

Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев в село Славовица, където участва в националното поклонение по повод 100-годишнината от убийството на Александър Стамболийски, съобщи БТА.

Вътев обяви целта на управлението си: „Да изградим агрохранителни вериги – от полето до масата, от български суровини и български продукти. Това ще увеличи продоволствената сигурност на страната. 

Земеделският министър посочи, че развитието вече няма да е по сектори, „а по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани“.

Министърът изрази изненада, че няма нито една структура, която да проследява къде по света има търгове за зърно. „Ще се опитаме да направим координация между всички търговски представители на България по света, за да получаваме информация къде се провеждат търгове и да участваме“, добави Вътев. 

Той съобщи, че в момента в България има голямо изоставане по Програмата за развитие на селските райони. По думите му „още от първия час“ в министерството са мобилизирани всички усилия то да бъде наваксано, за да не се загубят пари.

Кирил Вътев обърна внимание и на проблем с общинските пасища и достъпа на животновъдите до тях. Той каза, че е практика общинските пасища да се предоставят на лица, които не са производители и впоследствие те да получават наем за ползването на землището от самите жевотновъди.

„Сега фермерите са ощетени. Пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти и да се предоставят на законно регистрирани животновъди“, подчерта Вътев.

Предишният ден министър Вътев посети фермерското изложение, съпътстващо втория земеделския форум „От фермата до твоята трапезата” в град Сандански. Той каза, че „трябва да се погрижим да имат (производителите) постоянни пазари, където да реализират своите прекрасни продукти“.

Leave a Comment