Кирил Вътев: Наблюдавайте ме под лупа дали наистина работя в обществен интерес!

Кирил ВътевКирил Вътев. На 65 години съм. 30 години частен предприемач.“ Така новият земеделски министър Кирил Вътев започна представянето си тази вечер в Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание. Заедно с него бяха началникът на кабинета Зорница Трифонова, парламентарният секретар Светослав Казаков, а също и Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Всеки от тях се представи накратко.

Кирил Вътев обяви основните елементи в програмата си.

Той заяви, че вече няма да има срещи по сектори, а по агро-хранителните вериги, които започват от земеделци/животновъди и свършват с тези, които осигуряват продуктите на масата.

Според новия министър в земеделието има деформации, тъй като от една страна е мощният сектор на зърнопроизводителите (нека остане такъв, вметна Вътев), които изнасят продукцията си към животновъди и преработватели в други страни, а българските преработватли внасят от тях месо и мляко. Той посочи, че слабите сектори у нас са плодове, зеленчуци и животни – нещо, което се повтаря повече от 10 години.

Министър Вътев каза още фонд „Земеделие“, БАБХ и министерството трябва да работят в пълен синхрон и че ако това не се случи, нищо няма да се промени.

Заяви, че няма да гледа назад (по отношение на служителите), защото ще загуби посоката напред. И че на на нито един служител няма да лепи етикет.

От друга страна министърът се оплака, че „марширува на място“, тъй като политическият кабинет не е сформиран и утвърждаването на ръководния състав става бавно.

Кирил Вътев каза, че се подготвят единни показатели, с които да се измери свършената при неговото управление работа. Целта е резултатите да се измерват с реални числа, а не с думи.

Друго, което прозвуча много добре, бе признанието му, че е много любопитен да разбере колко от проектите, реализирани по ПРСР, са „живи“ и въобще какъв е смисълът от огромната маса пари, които са се излели в земеделието.

Кирил Вътев си припомни, че когато през 2015 г. е подават проект по ПРСР, един симпатичен млад служител на фонда изразил съмнение, че „проектът ще мина“. „Защо“, попитал бъдещият министър. „Защотото е истински“, бил отговорът.

На въпроса как ще убеди народните представители, че ще работи за обществния интерес, а не за личния, Вътев каза: Наблюдавайте ме под лупа!

Leave a Comment