Пловдивски инвеститор пусна в експлоатация най-голямата фотоволтаична централа у нас

Мощността е 123 мегавата, инвестицията е над 200 млн. лв.

Най-голямата изградена до момента соларна централа в България – ФЕЦ „Верила“, беше официално пусната в експлоатация днес. Тя е с мощност 123 мегавата и се намира на южния склон на Верила планина до с. Крайници, община Дупница, област Кюстендил, съобщи БТА.

Снимката е с илюстративен характер

Чрез нея „Електрохолд Трейд“ ще захранва телекома Yettel и компанията за телекомуникационно оборудване CETIN със зелена енергия през следващите 10 години, след като двете страни сключиха PPA договор (за изкупуване на електрическа енергия). Това е най-големият корпоративен договор в България до този момент. Той ще обезпечава съответно 80 процента и около 86 процента от общото потребление на двете фирми, съобщиха от пресцентъра на компанията.

При откриването на фотоволтаичния парк бе заявено, че ФЕЦ „Верила“ е единствена по мащаба си в България. Разположена е на 13 000 декара, където са инсталирани над 220 хиляди панела и в дни с интензивно слънце греене като днешният, може да захрани области като Кюстендил и Благоевград.

„Електрохолд Трейд“ е сред най-големите лицензирани търговци на електроенергия в България и е част от едноименната група, собственост на най-големия публичен холдинг в страната – „Еврохолд“.

Инвестицията във ФЕЦ „Верила“ е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от „Банка ДСК“ и Varengold Bank, посочиха от компанията. Инвеститор е проектната компания „Белозем солар парк 3“, сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в „Еврохолд“.

„Белозем солар парк 3“ЕООД е със седалище в Пловдив, регистрирана е през 2019 г. с внесен капитал от 100 лева.

Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC – един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи.

Централата съдържа над 220 000 соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция. 

Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7 процента от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната. В момента в страната са инсталирани около 1700-1800 мегавата фотоволтаични мощности.

В строителството на централата участва екип от  над 200 експерти на SUNOTEC, а самото строителство започна  през септември 2022 г., беше припомнено на откриването.

Leave a Comment