Българският фермерски съюз иска по-високи ставки за застрашени местни породи

Организацията иска от МЗХ Стратегическият план да бъде преразгледан, така че да не се загуби богатият генофонд

В новия Стратегически план за подпомагане на земеделието до 2027 г. ставките за субсидиране по обвързаната подкрепа на застрашените от изчезване местни български породи говеда, овце и кози са намалени драстично . Затова Българският фермерски съюз (БФС) настоява пред аграрното министерство за спешно преразглеждане на Стратегическия план на България. В съобщение до медиите от БФС припомнят, че организацията вече е част от част от най-голямата европейска земеделска организация COPA COGECA. 

Родопско късорого говедо

„Надяваме се на среща с новия министър на земеделието и храните Кирил Вътев, за да обсъдим ситуацията и да поставим проблемите“, заяви председателя на БФС Георги Стоянов. Според него животновъдите са разколебани дали в новия програмен период да продължават да отглеждат местни породи животни, които не са толкова продуктивни и дават по-малко мляко и месо. Те ще загубят досегашните предимства на подпомагане спрямо чуждите породи.

„Досега ние взимахме еднаква обвързана подкрепа с останалите животновъди, но чрез мярката Агроекология бяхме компенсирани за отглеждането на по-ниско продуктивни породи. С драстичното намаляване на ставките по обвързаната подкрепа в новия Стратегически план, местните породи говеда губят тази компенсация, което прави отглеждането им неатрактивно за фермерите“, обясни ас. д-р Иван Механджийски, член на УС на БФС и председател на Развъдната асоциация на българските породи говеда – „Родопско късорого“, „Българско родопско“, „Искърско“. Той допълни, че животновъдите с местни породи започват да проучват дали да не се откажат от отглеждането им. Това ще съсипе българския генофонд, защото не могат да издържат на конкуренцията на по-продуктивните животни.

„Местните породи трябва да се съхраняват и опазват, защото могат да послужат с генофонда си за подобряване на културните породи, правейки ги по-устойчиви на климатичните промени и болести. Освен това има райони в страната, в които отглеждането на местни видове е без алтернатива. Според него ще се съсипе един генофонд, който е увеличаван през последните 20 години.  

Leave a Comment