Италианският Сенат обяви война на веганските пържоли и бургери

Със законово изменение производителите на храни с растителен протеин ще бъдат тежко санкционирани, ако ги продават под подвеждащи имена, използвани за месни продукти

Комисия в италианския Сенат прие изменения, с които се забранява използването на наименования, които са характерни за месото и неговите производни, за преработени продукти, съдържащи растителни протеини.

Веганските бургери са познати и у нас

Прочети още: Вегански бургери с аромат на печена сръбска скара. Вредни ли са?

Правилото е част от правителствения законопроект, който има за цел да предотврати производството и продажбата на синтетични храни и фуражи в Италия.

„Благодарение на този регламент по рафтовете на супермаркетите вече няма да можем да намерим етикети като „соева пържола“ или „пържола от тофу“, „вегетариански бургер“, „веган мортадела“ или други, обясняват депутати.

„Тези наименования заблуждават потребителите. С одобрението на законовото изменение ние гарантираме правото на гражданите на вярна информация, за да защитим тяхното здраве и интереси. Но също така защитаваме културната, социално-икономическа и екологична стойност на нашите животински продукти и производствени предприятия. Всъщност ние сме убедени, че тези, които продават продукти с двусмислени етикети, са в нелоялна конкуренция. С новия закон те ще бъдат изложени на риск от от тежки санкции“, казват депутати, цитирани от сп. „Месото“.

Leave a Comment