З. Златанова: Спорът с вакъфските имоти е решенен през 1909 г.

„Темата с вакъфските имоти е решена още през 1909 г.“, заяви вицепремиерът и Зинаида Златановаправосъден министър Зинаида Златанова днес по БНТ.  Ако има претенции към настоящия момент, то те трябва да се решават в съда, според нея.

Златанова уточни, че срещата между нея и турския вицепремиер била протоколна и на нея не се повдигнали въпроси и теми, които да я изненадат. Вакъфските имоти изобщо не били споменати.

Според нея интерпретацията на информацията след посещението на Боздаг не е била коректна  в България. Заради неумелите действия на президентската институция се създало много шум, което не било добре. „Външната политика трябва да е единна“, посочи тя и подчерта, че тази политика се води от Министерството на външните работи.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг отвори въпроса с занемарените архитектурни паметници на отоманската империя след скорошното си посещение у нас. В края на миналата седмица той заяви пред Анадолската агенция, че Турция ще търси начин да си възвърне собствеността върху тях, така както са възстановени българските исторически сгради в съседната държава. От джамийското настоятелство в Пловдив пък обясниха, че вече са завли иск за възстановяване на собствеността върху „Чифте баня“, „Ташкия джамия“ и турските гробища, които са общинска собственост.

Leave a Comment