45 хибрида царевица показа Институтът в Кнежа

Новостите при селекцията на царевица показа Институт по царевицата – Кнежа, част от структурата на Селскостопанска академия. Под мотото Открит ден на тема „Селекционни постижения на Институт по царевицата – Кнежа” премина събитието в северния град.

Домакинът на събитието доц. д-р Наталия Петровска, директор на Институт по царевица – Кнежа, ССА, припомни, че през 2024 г. ИЦ – Кнежа ще навърши 100 години. За този период екипът е създал 113 хибрида царевица, като в момента се поддържат 38 хибрида в Патентно ведомство, които са защитени със сертификати. Много от хибридите, които земеделците видяха в Кнежа са разпространени в търговски обмен. В момента се изпитват 15 хибрида в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, след което ще могат да бъдат видени и на полето. Стремежът на учените е към това да премахнат разминаването между цъфтежа на метлицата и на кочана.

„Отделихме много усилия този период между цъфтеж на метлицата и кочана да бъде сведен до 3 дни. Работим и по намаляване на големината на метлицата и разклонението. Защо? Защото една метлица опрашва между 300 и 500 растения и не е необходимо да има такава богата метлица, която в същото време се явява и конкурент на кочана, разказа пред множеството доц. Петровска.

Бяха показани 45 хибрида царевица, които са разработени от българските учени. Хибридите са от всички групи на зрялост ФАО 300-600+. Освен утвърдени и доказали своите качества бяха демонстрирани и нови хибриди, които допълват богатото портфолио на научното звено на Селскостопанска академия. Група 300 при хибридите царевица е най-силно търсената от земеделските производители, както и група 400. Те са характерни с това, че изключително бързо изпускат влага и освобождават площите рано.

Leave a Comment