Приключва обсъждането на промени в Наредба №8 за пчеларските интервенции

Крайната дата за подаване на заявки за плащане се изменя от 31 август на 30 септември

Днес, 17 август, приключва обсъждането на предложените промени в Наредба №8 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството.

Био пчелин

Прочети още: Интервенциите за сектор Пчеларство са обнародвани, срокът за кандидатстване – къс

Съгласно изискването на чл. 44, ал. 1 от Наредба № 8 от 2023 г. изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФ „Земеделие“) определя със заповед периода на прием на заявления за подпомагане, който е не по-кратък от пет работни дни. Предвид факта, че интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството се прилагат за първа година и с оглед на това, че съгласно изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители подаването на заявления за подпомагане ще се осъществява само с квалифициран електронен подпис чрез Системата за електронни услуги (СЕУ), изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ определи период за прием от 17.07.2023 г. до 26.07.2023 г. Във връзка с това, че в периода на прием кандидатите имат право да променят и оттеглят заявленията си, то обработката на заявленията от ДФ „Земеделие“ започна на 27.07.2023 г., пише в мотивите към проекта.

Наложеният в Наредба №8 срок за подаване на заявления за плащане от страна на пчеларите на практика се оказва твърде къс за фонд „Земеделие“. Само за малко повече от един календарен месец служителите трябва да извършат административни и физически проверки, за да одобрят или отхвърлят подадените заявления. През тези 35 дни е напълно възможна кореспонденция за отстраняване на нередовности от страна на кандидатите. Предвид обстоятелството, че пчеларите ще подават за първи път заявления чрез СЕУ, ДФ „Земеделие“ очаква броят на изпратените писма за отстраняване на нередовности да бъде голям.

Заради изброените причини от МЗХ предлагат срокът за подаване на заявления за плащане да се промени от 31 август на 30 септември за финансовата 2023 г., която е първата година на прилагане на интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството.

Допълнително в проекта на Наредба е прецизирана разпоредба, свързана с реда за връщане на недължимо платена финансова помощ по интервенциите, като се препраща към Закона за подпомагане на земеделските производители, с оглед постигане на по-голяма яснота. Прецизирани са и разпоредби в приложение № 1 и приложение № 4 от Наредба № 8 от 2023 г. с оглед отстраняване на техническа грешка.

Leave a Comment