На 28 август се ражда Делка Шилева, създателката на знамето на Съединението

На 28 август 1867 г. в семейство на земеделец се ражда Недялка Шилева – девойката, която създала знамето на Съединението през 1885 г.

Само на 18 години Недялка или Делка, както я наричат в семейството й, участва активно в подготовката на Съединението в родното село Голямо Конаре, днес град Съединение.

По заръка на Продан Тишков, известен като Шардафон Велики от едноименното произведение на Захари Стоянов, Недялка прави ресните на знамето и поради липса на време изписва „Съединението прави силата“, „Долу Източна Румелия“ и други призиви с блажна боя, разказва пред „Трета възраст“, цитиран от „Партриоти“, журналистът от Съединение Кръстю Манчев.

Освен това Недялка, пак по молба на Чардафон, прави списък на четниците, готови да свалят местната власт в Голямо Конаре на 5 септември и да помогнат на Пловдив на 6 септември да превземе конака и свали от поста му губернатора Гавраил Кръстевич. На недялка е била възложена задачата да закара арестувания губернатор до Голямо Конаре.

По това време тя е била доста добре образована девойка, завършила девическата гимназия в Пловдив, където ѝ е преподавала Екатерина Каравелова.

Година след Съединението, вече омъжена на Чардафон Велики, Делка ражда дъщеря, наречена Свобода, а през 1888 г. и син – Любен.

Недялка работи дълги години като учител, първо в родното си село, след това в Пловдив и в София. В края на живота си завещава втория етаж от къщата си в град Съединение на местната управа.

Недялка Чардафонова има лошата съдба за погребе съпруга си (през 1906 г.), както и двете си деца (Любен през 1938 г., а Свобода през 1955 г.) . Умира през февруари 1959-та година на 91 г. в София.

Leave a Comment