Министрите от ЕС обсъдиха инициативи за насърчаване на зеления и цифровия преход на стопаните

Ползите от екологичния и дигитален преход трябва да бъдат разяснени на фермерите, за да бъдат насърчавани да се включват в прилагането му. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие. който се проведе в гр. Кордоба, Испания. „Това ще стане възможно, ако се гарантира достатъчна компенсация на земеделските стопани за положените допълнителни усилия. Земеделските производители трябва да имат свободен достъп до цифровите мрежи и софтуерните приложения“, подчерта министър Вътев.

Министър Вътев посочи също, че иновативната селскостопанска продукция, устойчивите производствени екосистеми и селскостопанските данни са трите основни направления, които трябва да бъдат разработени успоредно за постигане на по-екологични и устойчиви селскостопански системи.

В рамките на министерския дебат, делегациите на държавите членки посочиха подходящи инициативи за насърчаване на технологиите за двоен преход на хранително-вкусовия сектор – както зелен, така и цифров.  Министрите обсъдиха и темата как европейското селско стопанство може да се възползва от резултатите от изследванията, използващи нови геномни техники, в които научният и технологичен сектор на ЕС има водеща роля.

Leave a Comment