Хонконг и Полша са най-големите консуматори на свинско, Аржентина – на говеждо

Как се различават държавите по отношение на количеството и вида на месо, което консумират?

На този въпрос дава отговор последният брой на списание „Месото“, като се позовава на данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН от 2020 г.

От световната карта, на която в жълто са държавите, в които преобладава консумацията на пилешко, в синьо – на риба и морски дарове, в тъмночервено – на говеждо месо, в розово – на свинско, в кафяво – на овче и козе месо, а в сиво на други меса, се вижда разпределението.

Държавите най-големи консуматори на говеждо месо в света са Аржентина (46,9 кг на човек/годишно), Зимбабве (42,3 кг) и САЩ (37,9 кг).

Най-много консумират свинско в Хонконг (55,2 кг), Полша (55,0) и Испания (52,6 кг).

Монголия (66,3 кг), Исландия (21,4 кг) и Бахрейн (21,4 кг) са страните, в който се хапва най-много овче и козе месо.

Птичето месо е най-предпочитано в Сейнт Винсент и Гренадини (74,7 кг), Израел (68,9 кг) и Самоа (65,7 кг).

Рибата и морските дарове консумират най-много в Исландия (90,6 кг), Малдивите (83,1 кг) и Макао (73,2 кг).

Като цяло №1 по антивегетарианство е Хонконг, където един човек изяжда средно по 202,1 кг месо за година, втора е Исландия със 180,9 кг, а трети е Макао със 176,9 кг.

В България се консумира най-много свинско месо – 30 кг на глава от населението за година. Следват пилешкото – 21,5 кг, риба и дарове 7,4 кг, телешко/говеждо 3,5 кг и овче/козе 2 кг. В нито една категория месо страната ни не е в топ 10 на държавите консуматори.

Leave a Comment