„Напоителни системи“ осигурява вода за под 10% от нивите

Оризопроизводителите са най-големите потребители, но държавната фирма ги принуждава да намалят обработваните площи

поливане на картофи„Напоителни системи“ захранват с вода под 10% от земеделските площи в страната, съобщиха от аграрното министерство. Водните басейни и помпени станции имат капацитет да осигурят напояването на над 2.5 млн. декара, но се поливат само оризищата, царевици и тютюни, малко зеленчуци и още по-малко трайни насаждения. Има подадени заявки за 257 000 декара, но фактически се осигурява вода за 219 000. Като обем подадената вода се изчислява на 224 хил. кубически метра, отчитат експертите, цитирани от Фармер.БГ.

Зеленчукопроизводителите са подали заявките за 2013 г. за едва за 21 хиляди декара. Основната причина остават високите цени и липсата на субсидии, които да покриват част от разходите за напояване. Наскоро председателят на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов съобщи, че плаща на „Напоителни системи“ по 50 стотинки за кубик поливна вода, която цена се доближава до цената на питейната.

Фермерите от години искат държавата да покрива част от цената на водата, както това се прави в съседните на България страни, но поради бюджетните ограничения тази преференция не се прилага.

Оризопроизводителите са най-големите потребители. Това лято са подадени 168 хиляди кубика вода, с които са заляти над 97 хиляди декара. Голяма част от оризарите не успяха да засеят планираните клетки, тъй като от пловдивския клон на „Напоителни системи“ предупредиха още през пролетта, че за района на община Раковски, например, водата няма да е достатъчна. 

Спрямо 2011 г. площите с ориз намаляват сериозно. Преди три години напояваните оризища са били в размер на 122 хиляди декара, докато миналата и тази година те са паднали съответно до 92 хил. и 97 хиляди дка.

Поливат се още и площи с царевица, тютюн и други култури. Тази година стопаните са платили за напояване на 60 хиляди декара с царевица, 19 хиляди декара с тютюн и 11 хил. дка с трайни насаждения. Останалите 11 хиляди декара са с други култури.

Дълговете на фермерите към „Напоителни системи” растат ежегодно и в момента са над 600 000 лева.

Leave a Comment