Берачите на диви гъби и плодове ще плащат алтернативен данък от 30 лв./месец за периода на бране

Те задължително трябва да се осигуряват сами върху половината от минималната работна заплата

Проектът на промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предлага да се въведе алтернативен данък върху доходите на берачите на диворастящи гъби и плодове (без лечебни растения).

гъба булка
Гъби булка

В Законопроекта е записано, че берачите се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лева за всеки месец, през който се извършва дейността.

Данъкът се удържа от държавните предприятия по Закона за горите. Оттам берачите получават позволителен документ, който им разрешава беритбата на диворастящи гъби и плодове. Преди да получат документа, те трябва да си платят в държавното предприятие определения данък като физически лица.

Предлагат се и промени в Кодекса за социално осигуряване. В него се създава чл. 4а1, който гласи, че „(1) Лицата, които извършват стопанска дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, задължително се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

(2) Лицата по ал. 1 внасят авансово и еднократно осигурителни вноски за съответния месец чрез държавното предприятие по чл. 163, ал. 1 от Закона за горите, в размерите, определени за фонд „Пенсии“, както следва – 19,8 на сто за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., и 14,8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г.

Leave a Comment