Световният ден на добротата е днес

13 ноември е обявен за Световен ден на добротата след като на този ден преди 25 г. в Токио е проведена първата конференция на Световното движение на добротата. В конференцията участват представители на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. На конференцията се приема Декларация на добротата.

Добротата е една от 7-те добродетели, описани в християнството. Срещу тях противостоят седемте смъртни гряха.

Добродетелите са: целомъдрие, лишение, щедрост, трудолюбие, търпение, доброта, смирение.

Греховете: похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист, горделивост.

Добротата, която е естествено качество на сърцето, е тема на „Риторика“ на Аристотел. Философът я определя като „услужливост към някой в нужда, не в замяна на нищо, нито в полза на самия помощник, а на този човек, на който се помага“.

Ницше смята добротата и любовта за „най-лечебните билки и представители в човешкия контакт“. Добротата се счита за една от рицарските добродетели.

Дори има научни изследвания с наблюдения на бебета, които обосновават извода, че добротата е присъща на човека и е изначално в него от раждането.

Друг е въпросът, че в по-зряла възраст хората често определят добротата като слабост и я заключват дълбоко в себе си.

Затова съветите за този ден са всеки да направи нещо добро, за да усети удовлетворението от това и да продължи нататък, раздавайки добрина, не само веднъж в годината.

Leave a Comment