Семената на Земята спят на 1500 км от Северния полюс в мините на Свалбард

„Получихме 60 кутии със семена от 15 банки за семена по целия свят“, каза Асмунд Асдал, норвежки биолог, който се грижи за глобалното хранилище за семена на Свалбард в Норвегия . 

„Кутиите са запечатани и сега ги сканираме в системата за сигурност на летището, за да сме сигурни, че съдържат само семена“, обяснява той в репортаж на Дойче веле за най-сигурната растителна генбанка на света.

В продължение на 15 години растителна ДНК се съхранява тук във вечната замръзналост на  остров Шпицберген в норвежкия архипелаг Свалбард при минус 18 градуса по Целзий. Трезорът е предназначен да предпази хранителните запаси в света от катастрофа, подобна на Страшния съд, и да ги запази за бъдещите поколения.

Сега има 1,2 милиона проби: сорго, пшеница, боб, царевица, а отскоро и немски зеленчуци.

Пратки от Африка

Както често през последните години, Асдал отпътува в една мразовита сутрин до летището на най-северния град в света, Лонгийрбиен, в средата на Северния ледовит океан, разположена на почти 1500 километра от Северния полюс .

Днес мисията на Асдал е да запечата 12 000 ценни семена от култури от цял ​​свят на 130 метра дълбочина в арктическото хранилище за семена.

Учен по растенията от Нигерия стои с Асдал пред рентгеновата машина на летището тази сутрин. Той е транспортирал в багажа си кравешки грах, сорго и бамя – основни храни за милиони африканци.

Неговият колега от Замбия пренася семена от Южна Африка: сорго, боб и ориз, „растителен материал, който нашите фермери използват от поколения – не само като храна, но и за медицински и културни цели“, обяснява ученият – куриер.

„Съхраняването им тук в трезора означава запазване на националното ни наследство. Ако нещо лошо се случи у дома, можем да се върнем към дубликатите, които се съхраняват тук“, казват двамата африканци.

Свалбард „най-безопасното място в света“ – колко още?

Свалбард е идеално място за съхранение на семена по редица причини.

Норвегия не участва във война. Според Свалбардския договор, подписан през 1920 г., Свалбард е демилитаризирана зона. Районът е геоморфно стабилен; няма земетресения или вулкани. Освен това хранилището за семена се намира на 130 метра над морското равнище в бивши въглищни мини, което го предпазва от наводнения.

Асдал отключи трезора с комбинация от числа.

„За мен е очарователно, че банките за семена по целия свят продължават да ни се доверяват и да ни изпращат своите семена“, каза 66-годишният биолог и агроном. „И нови продължават да идват – знаейки, че ние се грижим много добре за техните материали тук.“

„Сега трезорът е по-безопасен от всякога“, твърди Асдал. Но така ли е наистина?

Заплахи за семената

Изменението на климата не е единствената заплаха за уникалното растително разнообразие, показано тук във вечно замръзналата земя на Свалбард . Ботаниците и биолозите също са много обезпокоени от нарастващия брой геополитически катаклизми.

Не толкова отдавна важна банка за семена в Алепо , Сирия , беше унищожена по време на гражданската война в страната. И наскоро депозитите на семена от Армения бяха забавени в резултат на последните политически напрежения в региона Нагорни Карабах .   

Kuldeep Singh от базирания в Индия Международен институт за изследване на културите за полусухите тропици (ICRISAT) също е направил дългото пътуване до норвежката Арктика.

„В допълнение към изменението на климата, политическата нестабилност по-специално вреди на генетичното разнообразие“, каза той.

„Ние наблюдаваме това много внимателно. Израел, например, има изключителна банка за семена. Ако нещо се случи там в настоящия конфликт, можем да загубим целия запас“, добави Сингх, имайки предвид войната Израел- Хамас . 

Геополитика дори на 78-ия паралел

Колко бързо глобалната световна политика може да проникне в изолирания Свалбард, се усети в началото на войната на Русия в Украйна .

Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., около 400 руснаци и украинци работеха в Пирамидата и Баренцбург – две общности в Свалбард, управлявани от руската държавна компания Trust Arcticugol.

Оттогава около половината от работниците са напуснали Свалбард, отчасти защото норвежките туроператори призоваха за бойкот на руските продукти и услуги.

Арктическите съседи Норвегия, Дания (Гренландия), Канада и Съединените щати следят предпазливо амбициите на Русия за суровини в региона от началото на войната. 

„Не смятаме, че сигурността на хранилището за семена на Свалбард е геополитически застрашена“, обясни губернаторът на Свалбард Ларс Фаузе в изявление за Дойче веле.

Leave a Comment