Кирил Вътев: Искам да видя данъчните декларации на Велин Георгиев и Бойко Синапов

Средства за удовлетворяване на исканията на 91 стопани, които са надхвърлили тавана от 280 000 евро има, правителството търси законен начин да ги раздаде

МЗХ е поискало заплатите в агенцията за градушки да се увеличат с 30%, а в другите структури – с 20%

За да бъдат удовлетворени исканията на 91 земеделски производители, които не са получили на 100% държавното подпомагане по украинската помощ, са необходими 44 милиона лева. Парите са налични, търсим законова форма под която да им ги дадем.

Това съобщи тази сутрин пред Нова тв земеделският министър Кирил Вътев. Той каза, че посочените милиони са извън доплащането, което ще бъде разпределено заради увеличаването на тавана на тази помощ от 250 000 на 280 000 евро. Таванът беше увеличен след много преговори от страна на България, уточни министърът. Той бе категоричен, че е невъзможно да отпадне лимита на държавното подпомагане според европейските правила.

Протестите в четвъртък на тази седмица бяха именно за отпадане на тавана за подпомагане по украинската помощ.

„Вие обаче избягахте“, подхвърли водещата на предаването. „Още не съм бягал“, контрира министърът. „Но виждам какви са способностите за диалог – никакви.“

Той припомни, че предишния ден председателят на земеделската комисия в Народното събрание (Десислава Танева) е изгонила от залата Велин Георгиев – шеф на оранжерийна асоциация, и Бойко Синапов – на овцевъдна.

„Това са хора, които не излизат от сградата на МЗХ“, каза министърът и допълни, че е така години наред.

„Нека да дадат декларациите да видя колко са произвели, продали и какви данъци са платили“, поиска Вътев. „Ще излезе, че нямат продажби. Искам да видя деклрациите на Велин Георгиев и на Бойко Синапов“, продължи министърът. И посочи, че е готов да извади справка за последните пет години за платените данъци от неговата фирма.

Земеделският министър категорично и ядосано опроверга изказвания от пресконференцията на протестиращите, че в България се консумира вносно месо, което се вкарва дълбоко замразено и с какво в Европа се произвежда храна за кучета и котки.

„Това е абсурд! Изключено е!“ заяви министърът и поясни, че преработвателите са подложени на прекалено много проверки, за да бъде вярно подобно твърдение. „Трябва да има някаква мярка и норма на поведение“ и според министъра подобни твърдения трябва да се атакуват съдебно, тъй като вредят на цели браншове. Вътев заяви, че ще провери дали юридически е възможно министерството да заведе дело срещу изказаното на пресконференцията.

По официални данни на БАБХ през 2022 г. са затворили 329 кравеферми и 819 овцеферми. А през 2023 г. числата съответно са 323 и 305, цитира Вътев.

Относно твърдението от пресконференцията, че животновъдите масово колят добитъка, Кирил Вътев посочи други данни. От 1 януари до 20 ноември 2022 г. са заклани 30 345 броя животни, а за същия период тази година те са 28 000. „Малко са!“, заяви той, като уточни, че тези животни се отглеждат за месо.

Според него България е сред страните, които осигуряват най-много средства, за да подпомогнат земеделските стопани.

Относно обявената готовност на Агенцията за борба с градушките за протести заради ниски заплати – средна нетра 760 лева – министърът каза, че е внесъл искане заплащането в агенцията да бъде увеличено с 30%, а в другите структури към МЗХ с 20%.

Leave a Comment