Четири тютюневи компании искат по-дълъг срок за стартиране на някои промени в Закона за тютюна

Четири компании от тютюневата индустрия настояват за прилагането на промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързани с тях изделия да бъде предвиден по-дълъг стартов срок. Бритиш Американ Табако България, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Брандс България и Филип Морис България изразяват в становище до аграрната комисия в парламента притеснения, че поради краткия преходен период ще бъдат затруднени да подготвят новите опаковки на продуктите си, както се изисква в законопроекта, който днес ще се гледа на второ четене в комисията.

Четирите компании искат срокът за прилагане на закона да бъде не от 30 юни 2024 г., а година по-късно, тоест от 30 юни 2025 г. В становището си те се позовават на предишни случаи, когато отново е трябвало да променят опаковките. Например при транспонирането на европейска директива през 2016 г., свързана с опаковките, бизнесът е имал на разположение 18 месеца, за да подготви производството си спрямо изискванията.

В дневния ред на заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите е включено обсъждане на същия законопроект на второ четене.

Втората точка е обсъждане на Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

Припомняме, че в Законопроект за тютюна и свързаните с него изделия е заложена забрана за предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на мириса или вкуса на съответните тютюневи изделия или на интензитета на техния дим или аерозол;

Законопроектът изисква също така на всяка потребителска опаковка и на всяка външна опаковка на нагреваеми тютюневи изделия в случаите, когато тези изделия попадат в категорията на тютюневите изделия за пушене, да се поставят общо предупреждение и информационно съобщение, както и комбинирани здравни предупреждения.

Leave a Comment