Осигуровките на земеделските производители се люшкат между 933 и 810 лева месечен доход

Втори ден осигуровките на земеделските производители за 2024 г. остават без ясна база. В проекта на финансовата рамка на Държавното обществено осигуряване е записан минимален месечен осигурителен доход за земеделски производители и тютюнопроизводители в размер на 933 лева. такъв от догодина ще е и минималния доход за самоосигуряващи се, както и минималната работна заплата.

В Бюджетната комисия от ГЕРБ-СДС предлагат минималният земеделски доход да е 810 лева.

„При такъв доход земеделските стопани ще взимат по-ниски суми при ползване на болнични или майчинство“, е контра аргументът на ПП-ДБ.

От ГЕРБ отговориха, че ако минималният осигурителен праг за земеделските производители се вдигне на 933 лева, то тогава най-малките стопани, които се осигуряват на него, ще преминат в сивата част на икономиката. Но това едва ли ще се случи, тъй като за да получават субсидии, стопаните трябва да са регистрирани по наредба №3 от 1999 г., тоест да са на светло.

Казусът е останев да се реши в пленарната зала

Без дебат бюджетната комисия потвърди, че самоосигуряващите се лица също ще плащат минимален праг от 933 лева. Текстът също остана негласуван вчера.

Leave a Comment