Частни лаборатории в Италия са произвели in vitro 52 милиона растения за година

Микроразмножаването е техника, която ви позволява да получите растителен материал , характеризиращ се с високо генетично и здравословно качество, така че все повече да отговаряте на настоящите търговски нужди на сектора на овощарството и градинарството.

Снимка на AgroNotizie

Следователно тази техника на размножаване представлява един от основните стълбове за съвременните разсадници за достигане на ниво на промишлено производство , т.е. производство на запаси от подложки и сортове по бърз и безопасен начин, разказва италианското издание agronotizie.com.

Работната група „Микроразмножаване и in vitro технологии“ на Дружество за градинарство, плодове и зеленчуци (Soi) в Италия периодично извършва (приблизително на всеки 10 години) преброяване с цел събиране на данни статистически данни за структурните характеристики на търговските лаборатории и производството на растения, получени от витро .

Прочети още:

Дървета в епруветки в ин-витро лабораторията на Института по овощарство

„Преброяването от 2022 г. е актуализацията на първото преброяване на италианските търговски лаборатории за микроразмножаване, извършено през 2010 г.“, обяснява Маурицио Ламбарди , главен изследовател на Националния изследователски съвет и генерален секретар на Soi и професор в университета в Перуджа.

В преброяването през 2022 г. са участвали 24 лаборатории, с три повече от 2011 г.

Ин витро растително производство

За тази част най-поразителните данни са общото производство на растения за микроразмножаване през 2022 г .: почти 52 милиона , в сравнение с 29 милиона при преброяването от 2010 г. Средното увеличение за тези 12 години е почти 2 милиона растения годишно.

Това увеличение, според работната група Soi, е свидетелство за постоянната и също така нарастваща жизненост на сектора и способността му да произвежда доходи и заетост . 

След това преброяването за този раздел е разделено на три категории растения: овощни, градинарски и декоративни.

Плодове

В лабораториите преобладава предлагането на овощни видове с дял от 77%.

По-подробно, производството на овощни подложки възлиза на над 29 милиона растения, следователно много по-високо от преброяването, извършено 12 години по-рано, което се равнява на 17,5 милиона произведени растения .

„Сред подложките е интересна появата на нови предложения като UCB1 за шамфъстък , следван от лешници и цитрусови плодове“, обяснява Маурицио Ламбарди.

В сравнение с 2010 г. производството на GF 677 за праскови и нектарини се е увеличило до почти 13 милиона растения.

При сортовете трябва да се отбележи растът на кивито , повече от два пъти увеличеното производство на дребни плодове (боровинки, малини и къпини) и изключителната позиция, достигната от лешника (3 милиона растения), чието производство през 2010 г. не е значително.

Градинарски

Ръстът на артишока е значителен с +50% от производството спрямо 2010 г., сега се предлага от 6 лаборатории . Интересни са новите предложения като джинджифил и куркума , които не съществуваха при миналото преброяване.

Сред другите видове преброяването отбеляза нарастващото производство на водни видове, с 2 милиона произведени растения, които липсваха през 2010 г., и нови предложения от Paulownia , Arundo donax , хмел и канабис .

Декоративни

Ако тенденцията е възходяща или стабилна при овощните и зеленчуковите култури, то това не може да се каже за декоративните култури.

Всъщност преброяването подчерта, че в този сектор има непрекъснат спад на видовете цветя на закрито , на открито и рязани цветя . Маурицио Ламбарди обяснява: „През 2006 г. общото производство възлизаше на почти 7 милиона, докато при новото проучване беше само 3 милиона“ .

Сред тях отбелязваме лютичето, което само е произвело 2 милиона растения , докато много по-малки числа са регистрирани за Nandina , Photinia и месоядни растения , като последните обаче не са регистрирани в преброяването през 2010 г.

Като заключение

Следователно това изследване подчертава как Италия действа като лидер както на европейско, така и на световно ниво, особено за ин витро производството на плодове, обобщава изданието.

Leave a Comment