Преди 101 години се ражда Ивайло Петров

Преди 101 години на 19 януари се ражда талантливият добрички писател Ивайло Петров. Той е от онези благословени автори, които могат както да разсмеят, така и да разплачат читателя. Съвсем млад участва във Втората световна война, оцелява по чудо.

Колкото и страници да изчетете за колективизацията на селското стопанство в България през 50-те години на 20 век, нищо няма да разберете за емоциите от този период, ако не прехвърлите неговия роман „Хайка за вълци“. Това е една от най-силните книги на миналия век. Написана реалистично, с чувство за хумор, но също и с тъга, която те хваща. Образите в нея са плътни и живи.

Но „Хайка“-та далеч не е единственото творчество на Ивайло Петров, всяка негова книга си струва отделеното време. Автор е на романите „Преди да се родя и след това“ (по-късно заглавието е променено на „Преди да се родя и след смъртта ми“, „Мъртво вълнение“, „Присъда смърт“, „Баронови“, а също така и на много разкази и повести.

Ивайло Петров доживя до 82 години, до големите награди – за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2002 г., „Златен век“ за принос в българската култура, „Йордан Йовков“ през 1990 г., Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2002) и много други. През 1994 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на град Добрич. През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Балчик на 24 май 2011 г. 

Цитати:

„Животът прилича на циганче, очистиш му нослето, измиеш му личицето, облечеш му нови дрешки, а то, докато се обърне и брои до пет, отново се наплесква, та не можеш да го познаеш.“

„Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл.“

Leave a Comment